Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vann upphandling, hotas av konkurs för EU-böter

Helsingfors Busstrafik (Helsingin Bussiliikene) vann nyligen en trafikupphandling i Helsingfors som innebär en storsatsning på elbussar. Nu hänger konkurshotet över företaget. Foto: Ananta Bhadra Lamichhane/Wikimedia Commons.

För mindre än två veckor sedan vann bussföretaget Helsingfors Busstrafik AB en upphandling av trafik med 122 bussar som trafikhuvudmannen i den finska huvudstaden (HSL) genomförde. Nu hotas företaget av konkurs därför att EU-kommissionen kräver att företaget ska betala 54,2 miljoner euro, cirka 640 miljoner kronor, i böter till EU, rapporterar det finska radioföretaget YLE.

Helsingfors Busstrafik är det tredje största bussföretaget i kollektivtrafiken i Helsingforsregionen. Förutom den nya trafik man vunnit, och som omfattar 36 busslinjer, trafikerar företaget fyrtio linjer i området.

Helsingfors Busstrafik ägdes tidigare av staden, men ägs nu av landets största busskoncern Koiviston Auto som köpte företaget 2015. Innan försäljningen hade det då kommunägda bolaget tampats med stora ekonomiska problem och förlorat en allt större marknadsandel av den upphandlade busstrafiken i den finska huvudstadsregionen.

Under de år som bussföretaget ägdes av Helsingfors stad fick det fyra lån från staden. Men resan 2011 anmälde konkurrenten Nobina Helsingfors Busstrafik till EU-kommissionen eftersom man ansåg att lånen gav stadens bussföretag en konkurrensfördel och således var otillåtet statsstöd.

I somras bedömde EU-kommissionen att lånen till det kommunägda bussföretaget var otillåtna och ålade EU-kommissionen Koiviston Auto att betala 54,2 miljoner euro, cirka 640 miljoner kronor, i böter till EU. Att kravet riktades mot Koiviston Auto beror på att stöd som har betalats ut felaktigt betalas tillbaka av det företag som har haft nytta av stödet, även om det inte har betalats ut direkt till detta, i det här fallet Koiviston Auto.

Men Koiviston Auto anser inte att man ska betala och skriver i ett pressmeddelande att det nuvarande bolaget Helsingfors busstrafik har inte haft någon nytta av det stöd som beviljats då bolaget ägdes av staden. Helsingfors stad har överklagat EU-kommissionens beslut. Men samtidigt hänger konkurshotet över Helsingfors Busstrafik på grund av böterna.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)