Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Visita: Mycket mer behövs för att rädda besöksnäringen

Jonas Siljhammar, vd för besöksnäringens organisation Visita: Regeringen behöver ta besöksnäringens akuta situation på allvar. Foto: Visita.

Den svenska besöksnäringens organisation Visita slår larm om att de åtgärder som regeringen vidtagit för att dämpa följderna av covid-19-pandemin inte alls räcker till. Betydligt mer behövs för att undvika massarbetslöshet, varnar organisationen som ger en dyster bild av läget just nu: runt om i hela Sverige varslas medarbetare om uppsägning och många företag har redan gått i konkurs. Minst 30 000 personer har varslats eller förlorat sina anställningar och fler varsel, rekonstruktioner och konkurser kommer varje dag.

– Regeringen behöver ta besöksnäringens akuta situation på allvar. Det behövs riktade åtgärder som direkt tar bort kostnaderna för företagen, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

– Besöksnäringen är den näring som har störst andel medarbetare som är unga och utrikesfödda och vi finns i hela landet. Nu riskeras dessa jobb. Det vore förödande för hela samhället om den här utvecklingen tillåts fortsätta.

Visita begär nu ett åtgärdspaket om fyra punkter:

Kompensation för fasta kostnader vid plötsligt intäktsbortfall. Visita vill att staten inrättar ett system som liknar det danska där företag kan ansöka om direkt stöd för att täcka sina fasta kostnader i förhållande till de intäktsbortfall man de facto haft. En fördel med ett sådant system är att stödet riktas dit det gör störst nytta, menar Visita som också framhåller att en sådan lösning behöver vara snabb och administrativt enkel.

Utökat system för korttidspermittering (korttidsarbete). Visita menar att det är positivt att systemet med korttidspermitteringar har införts, men att det är långtifrån tillräckligt i sin nuvarande utformning. Minskningen av arbetstiden behöver kunna vara upp till hundra procent, vilket redan är en realitet i stora delar av besöksnäringen, framhåller Visita.

Slopa arbetsgivaravgifterna tillfälligt. I det nuvarande akuta läget kan besöksnäringen inte betala avgifter för medarbetare som inte arbetar, anser Visita som vill att arbetsgivaravgifterna slopas tillfälligt i åtminstone tre månader.

Systemet för hyresreduceringar behöver nyttjas fullt ut, anser Visita som riktar kritik mot många fastighetsägare, både privata och statliga. Det är, anser organisationen, alltför få fastighetsägare som inser situationens allvar och sitt eget ansvar. Denna brist på ansvarstagande gäller även statliga fastighetsägare, vilket självklart är helt orimligt, anser Visita.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)