Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Coronaspårning med buss

De ser ut som vanliga stads- eller regionbussar. Men de är redskap i kampen mot coronapandemin. Foto: VDL.

Det tyska järnvägsföretaget Deutsche Bahn, DB, har också en omfattande busstrafik på olika håll i landet. Sedan i höstas har DB också två bussar för läkarundersökningar för människor som bor avlägset, DB Medibus. Nu under covid-19-pandemin har bussarna fått en helt ny uppgift – att hjälpa läkare och forskare att spåra smittspridning.

Det huvudsakliga syftet med bussarna i deras nya roll är att kartlägga covid-19-virusets spridning och på det sättet ge hälsovården en mer komplett bild av antalet icke rapporterade fall av coronaviruset. I bussarna kan forskare och läkare arbeta i en högklassig laboratoriemiljö. Med hjälp av bussarna ska 8000 personer i fyra olika delar av Tyskland undersökas.

Först ut var det lilla samhället Kupferzell i delstaten Baden-Württemberg där 82 personer infekterades i början av mars i samband med en kyrkokonsert. Samhället blev därmed ett av Tysklands epicentra för smittspridning.

Nu undersöker de medicinska experterna bland annat hur många av byns invånare som har byggt upp antikroppar mot viruset samt hur många som har infekterats utan att utveckla några symptom. 2 000 invånare i samhället testas nu när det gäller viruset. Blodprov tas och de testades medicinska historia och sociala kontakter kartläggs. Deltagandet är helt frivilligt.

Bussarna har fyra rum, bland annat ett undersökningsrum. Foto: VDL.

Förutom de 2 000 Kupferzellborna undersöks personer från tre andra områden på motsvarande sätt. Områdena väljs ut på grundval av den aktuella situationen just när de lokala undersökningarna inleds. Vid undersökningarna fungerar Medibussarna som mobila forskningscentra med all nödvändig utrustning.

Bussarna,12,7 meter långa VDL Citea LLE-127, är byggda av holländska VDL Bus, helt efter Deutsche Bahns önskemål. De har inretts med fyra rum: behandlingsrum, undersökningsrum, laboratorium och väntrum och utrustade med skåp och möbler. Varje rum har sin egen luftkonditionering. Solpaneler på taket levererar ren energi så att bussarna blir mindre beroende av extern, lokal elförsörjning.

Bussarna levererades till DB i fjol och prisbelönades i oktober. Urprungligen användes DB Medibus, för hälsovård i glesbygdsområden, men sedan dess har man hittat en rad andra användningsområden inom sjukvårdssektorn. Och nu används de i kampen mot covid-19-viruset.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)