Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Sprid skolstarterna för minskad smittspridning”

Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik: Sprid starttiderna för skolorna när gymnasieskolan öppnar i höst. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

När höstterminen börjar i gymnasieskolorna bör skolornas starttider på morgnarna spridas ut. Annars finns det stor risk för trängsel i kollektivtrafiken när hundratusentals elever i höst åter ska resa med bussar och tåg till skolan i rusningstrafik. Det skriver branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. Bakgrunden är att regeringen på måndagen meddelade att gymnasieskolorna åter kommer att öppna i höst.

– Vi uppmanar både de kommunala skolorna och de fristående skolorna att genast inleda en dialog med våra medlemmar de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och med den regionala smittskyddsläkaren kring möjligheterna att gemensamt besluta om att sprida ut skolstarterna på morgonen, säger Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik.

– Dagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten är säkert välkommet för såväl elever som lärare. Risken är samtidigt att staten själv nu agerar mot sina egna riktlinjer och aktivt bidrar till ökad trängsel i kollektivtrafiken när hundratusentals elever i höst åter ska börja i rusningstrafik. Det vill vi undvika. Därför uppmanar vi nu till en snar dialog om spridda skolstartstider för att dagens beslut inte ska bli morgondagens trängsel, säger Kristoffer Tamsons (M), Svensk Kollektivtrafiks ordförande.

Svensk Kollektivtrafik har nu skrivit till kommuner, regionala smittskyddsmyndigheter, skolverket samt Folkhälsomyndigheten.

I skrivelsen pekar organisationen på risken att spridningen av Covid-19 ökar på nytt när gymnasieskolor och universitet/högskolor startar efter sommaren.

En stor del av Sveriges gymnasieelever börjar skoldagen vid samma tid på morgonen, vilket skapar trängsel i bussar och tåg, liksom i skolornas allmänna utrymmen. För att minska trängseln och risken för smittspridning av Covid-19 bör skoldagens början spridas ut.

Redan för några år sedan konstaterade Svensk Kollektivtrafik i en rapport att det kan räcka med att sprida ut starttiden med en halv till en hel timme för att jämna ut efterfrågan på kollektivtrafiken på morgonen. En sådan spridning av starttiderna minskar därtill kostaderna för kollektivtrafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)