Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fond för inställda resor får nobben

En resegarantifond av det slag som SRF och Sveriges Bussföretag har begärt fick på torsdagen nej i Riksdagens civilutskott. Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag.

Riksdagens civilutskott sa på torsdagen nej till en fond som skulle kunna säkra att resebyråer, reesearrangörer och konsumenter får tillbaka sina förskottsinbetalningar för inställda resor. En åsdan fond om sex miljarder kronor har förslagits av branschföreningen SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. Sveriges Bussföretag har ställt sig bakom förslaget som väcktes av moderaterna i riksdagens civilutskott men fick där bara stöd av M, KD och SD medan C, L, S, MP och V inte ställde sig bakom förslaget.

Bakgrunden är att en resebyrå eller en researrangör är enligt paketreselagen skyldig att återbetala hela kostnaden för en inställd resa inom 14 dagar. Men på grund av coronautbrottet vägrar just nu många flygbolag och hotell att återbetala sin del av paketresan eller skjuter det framför sig. Det får till följd att konsumenterna inte kan få igen sina pengar och att många resebyråer riskerar konkurs.

SRF räknar med att företagen i resebranschen idag ligger ute med cirka två miljarder kronor för avbokade resor.

SRF har föreslagit att regeringen inrättar en fond på sex miljarder kronor som gör det möjligt för resenärer som har rätt till återbetalning att få pengar ur fonden. Fonden självfinansieras inom resenäringen genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. Den skulle därmed inte kosta staten något.

Till TT säger moderaternas ordförande, Carl-Oskar Bohlin, i civilutskottet att han beklagar utskottets ställningstagande, både för resebranschens och resenärernas skull. Han anser att problemet idag är att lagstiftningen inte är konstruerad för en situation som covid-19-pandemin medför när UD avråder från samtliga utlandsresor. Därmed blir researrangörerna återbetalningsskyldiga, samtidigt som de inte kan bedriva någon verksamhet och inte har några inkomster.

– Det här kommer att leda till att svenska researrangörer i mycket stor utsträckning kommer att gå i konkurs, samtidigt som resenärerna inte får tillbaka några pengar, säger Carl-Oskar Bohlin.

Dessutom, anser Bohlin, kommer det att bli svårt för researrangörerna att komma igen i framtiden.

– Om människor visste att man får tillbaka pengarna ifall man behöver avboka längre fram skulle benägenheten att boka höst- och vinterresor kunna komma igång. Men nu står branschen inför mycket svåra utmaningar.

Enligt Dagens Industri säger Emma Hult (MP), som är ordförande i civilutskottet att frågan bör behandlas i regeringen.

– Vi ser också att det behövs en lösning och hoppas att den ska komma inom en snar framtid. Men vi bedriver inte politik genom initiativ i utskotten, säger hon.

Carl-Oscar Bohlin skriver på sin Facebooksida att regeringen enligt rykten arbetar med ett förslag om vouchers istället för återbetalning.

– Ett sådant förslag skulle inte lösa någonting. En voucher i ett företag på obestånd är värdelös, skriver Bohlin.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)