Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL:s coronanota: tre miljarder bara i år

Bussarna går medan miljarderna rullar ut ur kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Miljarderna rullar ut ur svensk kollektivtrafik i takt med att covid-19-pandemin fortsätter. Som en följd av statens rekommendationer och krav rullar kollektiv trafiken för fullt men med avsevärt färre resenärer och utan kostnadstäckning. Bara för SL-trafiken i Storstockholm hotar nu ett underskott för i år på tre miljarder kronor. För riket som helhet handlar det om preliminära bedömningar om 8 – 10 miljarder i förlorade biljettintäkter.

– Kollektivtrafiken går en coronasmäll till mötes. Om krisen fortsätter i samma takt som i dag riskerar kollektivtrafiken i Sverige att förlora upp till 10 miljarder kronor i biljettintäkter till årsskiftet. Bara SL:s förlorade biljettintäkter äter upp hela det aviserade statliga stödet till landets kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– SL har sedan 2015 vänt sin ekonomi från underskott till stabila överskott och gått plus med över 1,6 miljarder kronor. Ordning och reda i ekonomin är den bästa krockkudden man kan ha för att möta coronasmällen och fler åtgärder kommer att vidtas för att säkerställa SL:s beredskap, men det ansvaret måste delas med fler, fortsätter han.

– Regeringens aviserade stöd till kollektivtrafiken var välkommet, men är långt ifrån tillräckligt. Det behövs en garanti från staten om full kompensation för den samhällsinsats som nu utförs, säger Kristoffer Tamsons.

Bakgrunden är denna:

Kollektivtrafiken i Sverige trafikerar just nu, som del av sin samhällsinsats, full trafik trots att man i genomsnitt har förlorat varannan resenär. Detta görs som följd av Folkhälsomyndighetens krav på regionala kollektivtrafikmyndigheter, såsom Storstockholms Lokaltrafik (SL).

Full trafik och färre resenärer innebär att landets kollektivtrafik just nu rullar utan full kostnadstäckning. Redan nu kan kostnaden för detta summeras till över en miljard kronor i månaden för kollektivtrafiken i Sverige. Sett på helår handlar det enligt preliminära bedömningar från Svensk Kollektivtrafik om 8-10 mdkr om coronakrisen fortsätter i samma takt.

Kollektivtrafiken i Stockholm utgör inget undantag, visar SL:s sammanställning av årets första månader. Ett år som inleddes starkt med fler resenärer och ökade intäkter har förbytts till snabbt fallande biljettintäkter.

Sammantaget innebär coronakrisen att SL, under tidsperioden januari – april 2020, backade mer än 600 mnkr från budget motsvarande 429 mnkr lägre än samma period 2019.

Om de statliga restriktionerna kvarstår över sommaren och hösten riskerar den totala förlusten bli 2,9 mdkr, vilket innebär att resultatet i så fall avviker från budget med mer än – 3,3 mdkr kr.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)