Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SRF: Presentkort löser inte krisen

Didrik von Seth, SRF: Regeringens förslag är en dubbelsmäll för researrangörerna. Foto: SRF.

Regeringen gav på torsdagen Kammarkollegiet i uppdrag att ta fram och sprida information om vouchers och liknande värdebevis som kompensation för paketresor som ställs in eller bokas av. Tanken är att det ska bli tydligare för både paketresearrangörer och resenärer vad som gäller när en resenär ersätts med en voucher istället för en vanlig återbetalning och vilka risker ett sådant värdebevis har jämfört med ett krav på återbetalning i pengar om researrangören går i konkurs. Idén sågas av resebranschen. ”Presentkort löser inte resebranschens coronakris”, skriver SRF, Svenska resebyrå och arrangörsföreningen.

SRF är starkt kritisk till förslaget som man menar innebär en ekonomisk dubbelsmäll för resebranschen.

– Kunderna kommer att invaggas i en falsk säkerhet när de får ett presentkort till en bransch där nio av tio kanske inte finns kvar när det här är över. I slutändan kommer konsumenten sitta med en värdelös papperslapp, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Resebyråer och researrangörer är skyldiga att betala tillbaka pengarna för inställda resor inom 14 dagar. Förslaget som Kammarkollegiet ska undersöka väntas innebära att resenärer som fått sin resa inställd på grund av coronakrisen får ett presentkort i stället för pengarna tillbaka. I praktiken innebär detta att researrangörer både får ta kostnaden för de resor som ställs in på grund av corona, och de framtida resor som kunder vill boka med sina presentkort, skriver SRF i ett pressmeddelande.

– Det här är bara ett sätt att skjuta upp problemet. Hundratusentals resenärer väntar på återbetalning av inställda resor, men flygbolag, hotell och andra leverantörer betalar inte tillbaka till resebyråerna. Förslaget är en ekonomisk dubbelsmäll för resebranschen som både får ta kostnaden för inställda resor nu och även betala en ny resa och ett nytt hotellrum när kunden vill resa igen, säger Didrik von Seth.

I början av mars föreslog SRF att regeringen omgående skulle inrätta en fond på sex miljarder kronor. Det motsvarar det förväntade belopp flygbolagen och andra leverantörer kommer vara skyldiga resenärer om dagens situation består resten av året. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Fonden självfinansieras genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa.

Sveriges Bussföretag har helhjärtat ställt sig bakom förslaget.

– I exempelvis Tyskland, Danmark och Norge har de avvisat lösningen med presentkort till förmån för en fond. Vi tycker att det är rätt väg att gå. Det blir tryggt för kunderna och det ger resebyråer och researrangörer en chans att överleva, säger Didrik von Seth.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)