Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tallink: Positiv utveckling bröts tvärt

En positiv inledning på året för Tallink Grupp bröts tvärt i mitten av mars. Foto: Tallink Grupp.

Tallink Grupp, med färjerederiet Tallink Silja, hade under de två första månaderna i år en positiv resandeutveckling. Denna bröts dock tvärt i mitten av mars på grund av covid-19-pandemin. Sammantaget försvagades Tallinkkoncernens resultat kraftigt under årets första tre månader. Det framgår av Tallink Grupps kvartalsrapport som presenterades på fredagsmorgonen.

Siffrorna visar ett försämrat totalresultat för årets tre första månader jämfört med samma period 2019. Koncernens intäkter under första kvartalet var 154,9 miljoner euro, en minskning med 13,4% jämfört med samma tid i fjol. och nettoförlusten ökade med 19,6% till totalt 30,2 miljoner euro. Gruppens rörelseresultat under första kvartalet 2020 var -1,3 miljoner euro.

Årets två första månader (januari och februari) inleddes positivt med ökade passagerarsiffror i såväl januari som februari med 12,4 % respektive 8%. Som ett resultat av det undantagstillstånd som förklarades i Estland, Lettland och Finland på grund av den globala coronaviruspandemin i mitten av mars och det faktum att företagets hemmamarknader då stängde sina gränser, sjönk passagerarantalet kraftigt med 59,3% i mars och nästan 96 % i slutet av april, skriver koncernen i sin kvartalsrapport.

Trots att passagerarantalet minskade under första kvartalet lyckades Tallink Grupp öka antalet lastenheter som transporterades med fartygen i flottan med 7% under månaderna januari – mars 2020. Stödet från både de estniska och finska myndigheterna har enligt Tallink Grupp varit avgörande för att säkerställa det fortsatta flödet av varor mellan de nordiska och baltiska länderna.

Förutom drastiskt minskade passagerarantal har företagets intäkter också sjunkit sedan mitten av mars då endast fem av företagets fjorton fartyg för närvarande är i trafik på Östersjön och endast ett av de fyra hotellen håller öppet med en beläggningsnivå på nära noll.

– Eftersom det för närvarande fortfarande inte finns någon klarhet i när denna globala kris kommer att få ett slut och hur kommer vi ut ur den, är det också svårt att förutsäga hur de kommande månaderna kommer att se ut. Verksamheten hos företag inom turistsektorn och våra framtida resultat beror direkt på de beslut som fattas av regeringarna i våra länder om att öppna upp samhällena igen, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)