Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Förlängt omställningsstöd behövs

Marcus Dahlsten, vd, Transportföretagen: Omställningsstödet till företagen måste förlängas. Foto: Transportföretagen.

Omställningsstödet till företagen behöver förlängas åtmninstone över sommaren. Det skriver Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, i ett remissvar till regeringen. Stödet utgår till företag som har tappat minst 30 procent av sin omsättning och är beräknat på företagets fasta kostnader för mars och april i år. Företag med stort omsättningstapp får en högre andel av sina fasta kostnader täckta av stödet, jämfört med företag som har ett lägre omsättningstapp.

– Vi välkomnar kontantstödet som vi länge efterfrågat. Det är ett omfattande stöd på 39 miljarder kronor som kommer att vara till stor hjälp för våra medlemsföretag, särskilt inom persontrafiken, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Transportföretagen har dock en del invändningar mot stödet som det är utformat i regeringens förslag.

– De mest centrala invändningarna är att stödet måste förlängas, åtminstone över sommaren. Två månader är för kort tid. Stödet behöver vara preventivt och utgå för tid framöver. Vi kan inte vänta tills efter sommaren, framhåller Marcus Dahlsten.

Transportföretagen säger sig också se positivt på att företag i företagsrekonstruktion kan ansöka om stödet. Företagen som är på obestånd vid prövningstillfället i juli, men som inte var det innan krisen, bör också ha rätt till stödet, skriver Transportföretagen i sitt remissvar till regeringen.

Där skriver organisationen också att ”även om takbeloppet på 150 miljoner kronor för stödet får anses rimligt då många företag inte kommer komma upp i taket, innebär det begränsningar för större koncerner. Vi anser att det är viktigt att tänka på att vid en förlängning av stödet så behöver taket höjas på motsvarande sätt, förslagsvis 75 miljoner kronor per förlängd månad.”

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)