Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportstyrelsen ligger lågt med avgiftshöjningar

Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam: Det är en svår tid vi lever i nu, inte minst att det är så mycket som inte går att sia om. Foto: Transportstyrelsen.

Mot bakgrund av covid-19-pandemin och den kris som pandemin har utlöst har Transportstyrelsen beslutat att nästan helt avstå från avgiftshöjningar nästa år. Inom vägtrafiken höjs bara den så kallade vägtrafikregisteravgiften som tas ut för fordon som är registrerade i vägtrafikregistret. Avgiften höjs med en tia, från 65 till 75 kronor.

I ett brev till en rad aktörer inom transportsektorn skriver Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam att ”många som bedriver verksamhet inom transportnäringen har stora utmaningar att få verksamheten att överleva och att framtiden är oviss”.

– Det är en svår tid vi lever i nu, inte minst att det är så mycket som inte går att sia om. Med anledning av covid-19 och det mycket svåra läge pandemin medför i samhället har vi beslutat att inte göra några avgiftsförändringar för 2021, med få undantag. Frysta avgifter kommer att leda till underskott men dessa får hanteras senare. Vi bedömer att det är viktigare att Transportstyrelsen vidtar de åtgärder som underlättar för branschen här och nu.

Förutom vägtrafikregisteravgiften äöndras också avgifterna för lotsdispenser inom sjöfarten.

– Vi är medvetna om att rådande situation är ytterst bekymmersam för branscher och aktörer inom transportnäringen. Genom att avstå från att höja våra avgifter underlättar vi i det hårt ansträngda läge där många företag befinner sig.

Sedan tidigare har myndigheten förlängt betalningstiderna för många fakturor, likaså stoppat utskick av fakturor, förlängt giltighetstiden för personliga behörigheter (t ex YKB) med mera.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)