Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre miljarder extra till kollektivtrafiken

Regeringen presenterade på måndagen ett öronmärkt stöd på tre miljarder kronor till landets kollektivtrafik som tappar en miljard i månaden till följd av covid-19-pandemin.

Regeringen presenterade på måndagseftermiddagen ett tillfälligt riktat bidrag på tre miljarder kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Stödet är enligt regeringen en förstärkning för att mildra effekterna av minskat resande med anledning av covid-19. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Så sent som på måndagsförmiddagen framhöll Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att kollektivtrafiken i landet nu tappar en miljard kronor i minskade biljettintäkter varje månad.

Regeringen betonar att kommuner och regioner tidigare har fått totalt 20 miljarder kronor under 2020. Av dessa är 12,5 miljarder ett permanent bidrag.

– Det här är ett öronmärkt stöd till kollektivtrafiken på ytterligare tre miljarder kronor, sa miljöminister Isabella Lövin(MP) på den presskonferens på måndagen där stödet presenterades.

– Trots att biljettintäkterna minskar i kollektivtrafiken har de regionala kollektivtrafikmyndigheterna på regeringens uppmaning hållit kollektivtrafiken igång, kommenterade hon.

– Vi har haft en mycket bra dialog med kollektivtrafikmyndigheterna, framhöll infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Kollektivtrafikmyndigheterna får nu bra planeringsförutsättningar för sommaren och resten av året. När det gäller transportsektorn kommer regeringen säkert att behöva återkomma till i framtiden.

Stödet ska administreras av Trafikverket och betalas ut i förhållande till de regionala kollektivtrafikmyndigheternas normala biljettintäkter.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)