Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

49 eldrivna ledbussar från Volvo till Jönköping

Volvo Bussar ska leverera 49 eldrivna ledbussar till Vy Buss för trafik i Jönköping. Bild: Volvo Bussar.

Volvo Bussar ska leverera 49 eldrivna ledbussar till Jönköping. Det är Vy Buss som har beställt bussarna av modell Volvo 7900 Electric Articulated. De nya bussarna ska sättas i trafik sommaren 2021 och är en del av den framtidssatsning på kollektivtrafik som Jönköping och JLT, Jönköpings Länstrafik, genomför i samarbete med Vy Buss.

– Genom sitt engagemang för att göra kollektivtrafiken attraktivare, effektivare och mer tillgänglig genom väldesignade, tysta och utsläppsfria högkapacitetsbussar visar Jönköping hur stadstrafiken kan ställas om i hållbar riktning.

– Detta kommer att bli än mer viktigt för att locka tillbaka och attrahera nya resenärer efter Covid-19 pandemin. Elektromobilitet öppnar också upp nya möjligheter för stadsplanering framöver. Vi är naturligtvis oerhört stolta över att vi kan vara med och driva denna utveckling i Jönköping och i andra städer, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

– De kommande fordonen uppfyller väl de krav som både JLT och Vy ställer. Det är också glädjande att fortsätta vårt långa partnerskap med Volvo och det skall bli både spännande och roligt att få starta upp en ny och ännu mer hållbar stadstrafik i Jönköping med målet att öka kundnöjdheten, säger Andreas Ehrenborg, Teknisk Direktör på Vy Buss AB.

Den 49 elledbussarna av modell Volvo 7900 Electric Articulated har plats för upp till 120 resenärer. Med ökad turtäthet kommer bussarna ingå i ett system som ökar kapacitet och enkelhet för passagerarna. Bussarna är förberedda för automatisk reglering av maximal hastighet inom avgränsade områden, genom så kallad Zone Management. Det är en viktig funktion för bussar som går i trafik i närheten av skolor, sjukhus och i andra områden där många oskyddade trafikanter rör sig.

Volvo Bussar och Vy Buss har gjort ruttanalyser och beräkningar som ligger till grund för optimeringen av bussarnas batterikapacitet.

– Vi har erbjudit en systemlösning där vår breda kompetens inom elektromobilitet som vi kan bidra med är en av flera faktorer bakom ordern från Vy Buss. Goda erfarenheter från tidigare samarbeten och närheten till vår återförsäljare i Jönköping har också haft stor betydelse, säger Martin Spjern, försäljningchef Elbussar på Volvo Bussar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)