Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva vinnare i upphandlingsstrid i Skåne

Efter ett avgörande i förvaltningsrätten är det nu klart att Arriva får köra tätorts- och regiontrafiken i Kristianstad med start i december.

Det blir Arriva Sverige som ska köra busstrafiken i Kristianstad. Förvaltningsrätten i Malmö slog på tisdagen fast detta i en dom sedan man prövat ett överklagande från Keolis. Det innebär att Arriva får köra såväl stads- som regionbusstrafiken i Kristianstad på ett åttaårigt avtal med trafikstart i december. Avtalet med Skånetrafiken är värt cirka 1,5 miljarder kronor.

Det var i december 2019 som Skånetrafiken tilldelade Arriva avtalet. Upphandlingen överklagades av Keolis som ansåg att Skånetrafiken hade ställt krav på Keolis som man inte ställt på andra, nämligen en garanti att förtaget kan leverera det som Skånetrafiken efterfrågar. Keolis hävdade också att kravet inte fanns med i upphandlingsunderlget. Därmed stred det enligt Keolis mot likabehandlingsprincipen.

Skånetrafiken bestred Keolis påståenden och har nu alltså fött stöd i förvaltningsrätten. Arriva, som i Skånetrafikens utvärdering la det förmånligaste anbudet, får därmed trafikavtalet. Keolis anbud placerade sig på tredje plats i upphandlingen som präglades av mycket stora prisskillnader. Läs mer om upphandlingsstriden och de olika anbuden genom att klicka här.

Det avtal som Arriva nu vunnit är uppdelat i två delar där den första delen startar i december 2020 och gäller i 8 år och det andra startar i december 2021 och gäller i sju år.

Vid trafikstarten i december 2020 kommer trafiken att bedrivas med 47 tursatta bussar. Samtliga av dessa kommer under kontraktstiden efterhand att ersättas med nya biogasbussar. Vid den andra trafikstarten i december 2021 kommer ytterligare 29 tursatta bussar att sättas i trafik.

– Att få ett utökat förtroende från Region Skåne och Skånetrafiken är hedrande. Vi förstärker vår närvaro i Södra Sverige och får därmed större möjligheter att skapa synergier i vår leverans. Något som kommer att märkas hos både kunder och vår personal, säger Johan Åhlander, vd för Arriva Sverige AB.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)