Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Baylan: Reserestriktioner kan återinföras

Näringsminister Ibrahim Baylan(SD): Om råd och rekommendationer inte följs kan reserestriktioner återinföras. Bild: Ulo Maasing.

De lättnader i restriktionerna för inrikes resor som börjar gälla den 13 juni är inte huggna i sten. Om människor och näringsidkare inte följer gällande rekommendationer och därmed ökar smittspridningen kommer regeringen att på nytt skärpa restriktionerna. Det framhöll näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Han avslöjade att regeringen nu ger länsstyrelserna i uppdrag att under sommaren löpande informera regeringen om utvecklingen.

– Om utvecklingen går åt fel håll kommer vi att åter skärpa restriktionerna, betonade Baylan.

På presskonferensen presenterade regeringen i samarbete med Folkhälsomyndigheten, besöksnäringens organisation Visita samt hotell- och restaurangfacket en ny informationskampanj som har fått namnet ”Safe to Visit”. Kampanjen ska göra det tydligt för hur besöksnäringen kan arbeta mot en ökad smittspridning. Parallellt startar en kampanj som vänder sig till personer som arbetar i besöksnäringen, ”Safe to work”.

– Vi vill att gäster och personal ska känna sig trygga, sa Visitas vd Jonas Siljhammar.

– Det är positivt att reserestriktionerna hävs. Det gör det möjligt att rädda företag och jobb i besöksnäringen. Men fortsatt ekonomiskt stöd från staten behövs, bland annat genom att omställningsstödet förlängs till att omfatta även maj och juni.

Några löften om mer stöd kom dock inte från näringsministern.

Även hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt välkomnade kampanjen och att det blir öppnare för inrikes resor.

– Det kan få en positiv effekt på sysselsättningen inom turist- och besöksnäringen, sa hon.

– Det här blir inte en sommar som andra. Men den öppnar också för möjligheter för människor att upptäcka och uppleva mer av allt det fantastiska Sverige har att erbjuda, inte minst i närområdet, tillade Ibrahim Baylan.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)