Taxiförare, bussförare och spårvagnsförare har i högre grad än andra yrkesgrupper diagnosticerats med covid-19 under perioden 13 mars till den 27 maj. Det uppgav Folkhälsomyndigheten på torsdagen.
Myndigheten har i en enkel inledande undersökning tittat på sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke. Man har samkört uppgifter från myndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Personer som har diagnosticerats med covid-19 under perioden den 13 mars till den 27 maj har tagits med i undersökningen.
Resultaten visar att yrkesgrupperna taxiförare och buss- och spårvagnsförare i högre grad än övriga yrkesgrupper har diagnosticeras med covid-19 under perioden. Däremot visar resultatet att personal som arbetar inom för- och grundskolan samt gymnasium inte har haft en högre förekomst av covid-19-diagnos än övriga yrkesgrupper.
– Personer som arbetar i någon form av serviceyrken är överrepresenterade, framför allt taxi- och kollektivtrafikförare, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Han konstaterade där att det är i linje med vad man skulle kunna anta.
Folkhälsomyndigheten konstaterar att sjukligheten kan påverkas av faktorer som olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar. Uppgifter om detta ingår inte i den första beskrivande analys som nu presenterats, men uppföljande analyser planeras till senare.

När en passagerare kliver ombord på bussen, kan man som förare känna av vilken parfym eller deodorant har, även i tider som denna när de kliver på längst bak. Klart att Corona cirkulerar i hela bussen. Smittan är överallt i bussen.