Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss- och taxiförare mer utsatta än andra för coronasmitta

Drabbar buss-, taxi- och spårvagnsförare mer än andra yrkesgrupper.

Taxiförare, bussförare och spårvagnsförare har i högre grad än andra yrkesgrupper diagnosticerats med covid-19 under perioden 13 mars till den 27 maj. Det uppgav Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Myndigheten har i en enkel inledande undersökning tittat på sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke. Man har samkört uppgifter från myndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Personer som har diagnosticerats med covid-19 under perioden den 13 mars till den 27 maj har tagits med i undersökningen.

Resultaten visar att yrkesgrupperna taxiförare och buss- och spårvagnsförare i högre grad än övriga yrkesgrupper har diagnosticeras med covid-19 under perioden. Däremot visar resultatet att personal som arbetar inom för- och grundskolan samt gymnasium inte har haft en högre förekomst av covid-19-diagnos än övriga yrkesgrupper.

– Personer som arbetar i någon form av serviceyrken är överrepresenterade, framför allt taxi- och kollektivtrafikförare, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

Han konstaterade där att det är i linje med vad man skulle kunna anta.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att sjukligheten kan påverkas av faktorer som olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar. Uppgifter om detta ingår inte i den första beskrivande analys som nu presenterats, men uppföljande analyser planeras till senare.

Share Dela

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. När en passagerare kliver ombord på bussen, kan man som förare känna av vilken parfym eller deodorant har, även i tider som denna när de kliver på längst bak. Klart att Corona cirkulerar i hela bussen. Smittan är överallt i bussen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)