Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Vouchers skjuter bara problemen framåt

Oscar Sundås, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Att ge vouchers (ett slags värdebevis) till resenärer som begär pengarna tillbaka för paketresor som har ställts in på grund av covid-19-pandemin är ingen lösning. Vouchers omfattas inte av resegarantier. De är heller inte en lösning på de akuta likviditetsproblem som många researrangörer har ställts inför. Det skriver Sveriges Bussföretag i ett remissvar till Kammarkollegiet.

Tidigare i år gav regeringen Kammarkollegiet i uppdrag att undersöka om vouchers istället för pengar tillbaka skulle kunna vara en lösning på de problem som många reseföretag och paketresearrangörer hamnat i på grund av covid-19-pandemin.

– I grunden är det här ett väldigt märkligt formulerat regeringsuppdrag. Kammarkollegiet vet mycket väl att olika typer av värdebevis inte omfattas av företagens ställda resegarantier. Det hade de kunnat svara regeringen med vändande post och så hade vi sluppit denna tidsödande process, säger Oscar Sundås, branschutvecklare turist- och beställningstrafik på Sveriges Bussföretag.

Bussföretagen hävdar att det grundläggande problemet inte ligger i att företagen inte kan ställa ut vouchers, utan i deras ansträngda likviditet. Denna skulle kunna lösas genom olika typer av riktade statliga stödåtgärder, där Sveriges Bussföretag har argumenterat för såväl ett stöd för avställda turistbussar som en statlig fond för återbetalningar till resenärer. Att företagen ställer ut vouchers flyttar problemet framåt i tiden, men löser ingenting.

– Om vouchrar och värdebevis skulle omfattas av resegarantierna kommer banker och försäkringsbolag som företagen anlitar idag att göra helt andra riskbedömningar och många kommer med stor sannolikhet att dra öronen åt sig. Vi riskerar en situation där researrangörerna inte kan ställa sina lagstadgade garantier och därmed inte kan genomföra sin verksamhet, säger Oscar Sundås.

Bakgrunden är den här:

En av de stora ekonomiska utmaningarna för många researrangörer och reseföretag är att de enligt resegarantilagen måste betala tillbaka köpta, men inställda resor till sina kunder. Samtidigt får researrangöererna inte pengarna tillbaka från sina leverantörer. Resultatet är att paketresearrangörerna hamnar i en ekonomisk rävsax som hotar att knäcka dem.

Från resebranschen, inräknat Sveriges Bussföretag, har det bland annat föreslagits att staten skulle inrätta en särskild fond som skulle stå för återbetalningarna till resenärerna. Fonden skulle vara självfinansierande genom en avgift på kommande paketresor och alltså inte kosta skattebetalarna något.

Men regeringen har ställt sig kallsinning till förslaget. Istället gav man Kammarkollegium i uppdrag att utreda om inte arrangörerna skulle kunna ge sina resenärer vouchers istället för kontant återbetalning. Det är den lösningen som nu sågas helt av Sveriges Bussföretag.

Läs hela svaret från Sveriges Bussföretag genom att klicka här.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)