Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstest för att spåra corona

Nobina öppnade innan midsommarhelgen den första mobila teststationen för covid-19 i Värmland. Foto: Nobina.

Värmlands första mobila teststation för covid-19 öppnade i onsdags i förra veckan i Karlstad. Redan den första timmen besöktes teststationen av sex patienter. Den mobila teststationen är resultatet av ett samarbete mellan bussoperatören Nobina, dess dotterbolag Samtrans och företaget Info Solutions.

På teststationen var en Nobinabuss som normalt kör för Värmlandstrafik centrum för arbetet. Ett antal av Nobinas bussförare i Värmland assisterade vid självtesterna.

Ytterligare teststationer kommer att startas upp i Säffle, Arvika, Torsby och Arvika, med planerat öppnande denna vecka.

Bakgrunden är regeringsbeslutet om självtester för personer med samhällsviktiga arbeten, som nu har verkställts av Region Värmland. Den som jobbar inom ett samhällsviktigt yrke och har symptom på covid-19 bokar tid via 1177 och kan sedan göra testerna på tre olika sätt. Antingen i egen bil på en provtagningsstation, på ett antal apotek eller få det utkört till hemmet.

Från Region Värmland, via Samtrans och Info Solutions, gick uppdraget till Nobina att sköta själva logistiken vid den första självteststationen i Värmland. En Nobinabuss agerar hubb för medarbetarna som assisterar vid testerna. Karlstads teststation är också den första som Nobina sköter i hela landet.

Medarbetarna, bland annat förare, har utbildats för att assistera vid självtesterna, och har försetts med regelrätt skyddsutrustning.

– Det känns självklart att ställa upp och hjälpa vården på det här sättet, och genom det ta vårt samhällsansvar, säger Åsa Tobiasson, trafikchef på Nobina Värmland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)