Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt för kamerabevakning i kollektivtrafiken

Tillståndskravet på kamerabevakning i kollektivtrafiken försvinner den 1 augusti.

Riksdagen fattade på onsdagen beslut om att kravet på tillstånd för kameraövervakning ska avskaffas på vissa platser, bland annat i kollektivtrafiken. Lagändringen träder i kraft den 1 augusti i år.

Syftet med lagändringen är att det ska bli enklare att använda kameraövervakning som ett verktyg för bland annat brottsbekämpning.

De platser där tillstånd inte ska behövas är i kollektivtrafiken, på flygplatser och vid bevakning av vissa spårområden, om syftet med kameraövervakningen är att bekämpa brott, förhindra olyckor eller upprätthålla ordningen. Dessutom behövs inte tillstånd för kamerabevakning på apotek, om syftet är att bekämpa brott.

En person som länge har arbetat för att det ska bli enklare att kamerabevaka i kollektivtrafiken är trafikregionrådet Kristoffer Tamsons(M) i Region Stockholm.

– Det finns egentligen bara en sak att säga: Äntligen! Trägen vinner. En ny och moderniserad lag för kamerabevakning i kollektivtrafiken är efterlängtad, efterfrågad och efterlyst. Att riksdagen nu fattat beslut i frågan känns fantastiskt bra, säger, han.

– När jag väckte frågan för fem år sedan kändes det som att stå ensam och ropa i öknen. Det har tagit tid att nå dit vi är i dag, men det gick. Dagens beslut är en seger för tryggheten och brottsbekämpningen, inte bara i kollektivtrafiken, utan i hela samhället.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)