Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Luleå Lokaltrafik vill bygga nytt och brottas med ekonomin

Luleå Lokaltrafik vill bygga en ny depå. Företaget brottas också med ekonomin på grund av covid-19-pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Det kommunägda bussföretaget i Luleå, Luleå Lokaltrafik (LLT), vill bygga en ny bussdepå som beräknas kosta 350 miljoner kronor. Dagens depå räcker inte till för att ställa upp och serva LLT:s bussar.

Depån klarar inte heller kommande krav när det gäller antal bussar eller framtida drivmedel. Istället för att bygga ut depån vill LLT anlägga en helt ny depå för cirka 100 bussar till en kostnad av cirka 350 miljoner kronor.

Senast år 2030 bör depån vara klar, enligt LLT. Placeringen av den nya depån är ännu inte fastställd. Flera alternativ utreds.

Samtidigt som LLT blickar framåt brottas företaget med akuta ekonomiska utmaningar. Till följd av covid-19-pandemin har företaget dagligen 6 000 färre resenärer än normalt och företagets delårsrapport för januari-april visar ett underskott på fyra miljoner kronor, rapporterar SvT Nyheter Norrbotten.

Även utan de problem som coronapandemin har orsakat är dock LLT:s ekonomi pressad. Rapporten visar nämligen att anslaget i budgeten är för lågt för att finansiera verksamheten.

 

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)