Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Tre av fyra har ändrat resvanor

Tre fjärdedelar av kollektivresenärerna har ändrat sina resvanor på grund av coronapandemin. Arkivbild: Ulo Maasing.

Av de svenskar som reser regelbundet med kollektivtrafiken uppger nu endast 24 procent att de reser som tidigare. 37 procent säger att de helt avstår från resor med kollektivtrafik och 21 procent avstår från icke nödvändiga resor med kollektivtrafiken. Det visar resultat från Kollektivtrafik-barometern som undersökningsföretaget Origo Group genomför på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik.

De siffror som nu presenteras baseras på svar från närmare 16 000 personer under perioden 23 mars – 30 juni.

Undersökningen visar att många har ändrat sina resvanor.

Av de som brukar åka kollektivt uppger nu 47 procent att de använder personbil i större utsträckning än tidigare. 32 procent svarar att de utför sina ärenden på andra sätt, exempelvis digitalt eller på distans, 18 procent svarar att de cyklar i större utsträckning och en nästan lika hög andel svarar att de går i större utsträckning. Nära en tredjedel ställer in sina resor i den mån det går.

Svårigheterna med social distansering när man reser kollektivt oroar många. Social och fysisk distansering kan ju vara svårt att uppnå i begränsade utrymmen som bussar eller andra fordon.

21 procent av de som vanligtvis reser kollektivt uppger att de är mycket oroliga för att bli smittade under resor med kollektivtrafiken och 36 procent är något oroliga. Andelen som är mycket oroliga tenderar att öka med stigande ålder och är högst inom åldersintervallet 65-85 år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)