Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eneroth: Trängseln i kollektivtrafiken får inte öka

Infrastrukturminister Tomas Eneroth(S). Foto: Jan Lipka/regeringskansliet.

Om det behövs kan regeringen ta till ytterligare åtgärder för att minska trängseln i kollektivtrafiken och därmed också begränsa spridningen av coronasmittan. Det sa infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) på en pressträff på torsdagen. Han preciserade dock inte vilka åtgärder som kan komma ifråga. Inte heller aviserade han några ytterligare pengar från regeringen för att kompensera landets regioner för de stora förluster som kollektivtrafiken nu drabbas av på grund av ett kraftigt minskat resande som en följd av pandemin.

– Jag har varit väldigt tydlig med att turerna i kollektivtrafiken inte får minska på ett sätt som innebär att trängseln ökar. Det är viktigt att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, som har ansvaret för kollektivtrafiken, tillsammans med transportföretagen tar sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att undvika trängsel, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Han pekade på att regeringen har avsatt tre miljarder kronor för att kompensera de regionala kollektivtrafikmyndigheterna för minskade biljettintäkter under coronapandemin, men också för att upprätthålla trafiken.

Men de pengarna har i praktiken redan gått åt för regionerna, samtidigt som de ännu inte har betalats ut av staten. De täcker också långt ifrån de förluster som kollektivtrafiken drabbas av på grund av pandemin. Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik räknar med att kollektivtrafiken i Sverige till följd av coronakrisen blöder med över en miljard i månaden och har gjort så sedan i våras.

Infrastrukturministern framhöll vid pressträffen på torsdagen att ansvaret för att följa de rekommendationer och råd Folkhälsomyndigheten har för kollektivtrafiken ligger främst på de regioner och kommuner som ansvarar för kollektivtrafiken regionalt.

– Men det är samtidigt viktigt att alla aktörer bidrar.

– I dagsläget pågår också diskussioner mellan myndigheter och branschen om vad som mer behöver göras för att minska trängseln i kollektivtrafiken och därmed begränsa smittspridningen. Regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det krävs.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Citat: ”Det är viktigt att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, som har ansvaret för kollektivtrafiken, tillsammans med transportföretagen tar sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att undvika trängsel”

    Ja, jag är övertygad om att detta redan sker idag, men det är individens/resenärens ansvar som i många fall är den svaga länken. Det är inte många resenärer som vänder i mittendörren och tänker ”ja ha, den här bussen är redan halvfull, jag får kliva av och ta nästa buss som går om 30 minuter..”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)