Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken sågar SL-förslag om trängsel

Skånetrafiken sågar SL-förslag om ökade befogenheter för bussförare. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken säger bestämt nej till förare och annan ombordpersonal på bussar och tåg ska ha rätt att neka passagerare att stiga ombord för att hindra trängsel. ”Vår personal ska inte agera polis”, säger Linus Eriksson, avgående trafikdirektör vid Skånetrafiken.

– Kollektivtrafiken finns i coronatider till för dem som behöver resa. Att då tvingas prioritera mellan olika resenärsgrupper är inte vår roll. Ska vi neka vårdpersonalen som är på väg till arbete resa bara för att hen går på senare på busslinjen än andra, frågar Carina Zachau(M) och Lars Hansson(C), ordförande respektive vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Bakgrunden är att SL i Storstockholm och länsstyrelsen i Region Stockholm vill att regeringen inför en tillfällig lag som ska ge bussförare, andra förare i kollektivtrafiken, ordningsvakter och polis rätt att avvisa passagerare vid trängsel ombord (klicka här).

– Vår personal ombord våra bussar och tåg finns till för våra kunder, och är där för att hjälpa dem som behöver resa i Coronatid. De ska vara en hjälp för den som reser och inte agera polis. Det finns en orsak till att polis och väktare har särskild utbildning för sina yrkesroller, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Skånetrafiken väljer istället att göra det enklare för resenärerna att slippa trängsel ombord genom att bland annat visa beläggningen på en livekarta och på hemsidan visar vilka linjer som är hårdast belastade.

– Nytt sedan i går är också att vi på de tågavgångar som har flest resenärer upplyser kunderna om detta i vår app när man söker resan. På så sätt hjälper vi kunden att undvika de avgångar som har hög beläggning och ge dem alternativet att välja en med färre medresenärer, säger Linus Eriksson.

Skånetrafiken kommer också att tillhandahålla gratis munskydd till dem som har någon form av periodbiljett, seniorkortsinnehavare och de som har serviceresekort. Munskydden, max två per person, kan hämtas på Skånetrafikens kundcenter i Malmö, Lund, Kristianstad eller Helsingborg från och med tisdagen den 14 juli.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)