Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvos elbussar till Australien

Australiensiska Volgren ska stå för karosserna när Volvo Bussar debuterar med sina elbussar i Australien. Illustration: Volvo Bussar.

Volvos elbussar lanseras nu på andra sidan jorden. Det är kollektivtrafikmyndigheten PTA (Public Transport Authority of Western Australia) som ska ta emot de första elbussarna från Volvo i vinter. Bussarna ingår i den jätteorder som Volvo Bussar tog hem från PTA i mars förra året (klicka här) och som omfattar totalt 900 bussar som ska levereras under en tioårsperiod. Avtalet från i fjol avsåg ursprungligen euro-6-bussar men öppnar också för alternativa drivlinor.

Bussarna blir de första elbussarna från Volvo i landet och ska sättas i trafik i tvåmiljonerstaden Perth i delstaten Western Australia. Bussarna blir 11,7 meter långa och 2,5 meter breda.

Liksom de övriga bussarna i ordern levererar Volvo chassier som karosseras av australiensiska Volgren, som för övrigt också har ett samarbete med kinesiska BYD.

– Under de kommande åren blir Perth verkligen att bli en Volvostad där 100 procent av bussflottan utgörs av Volvobussar. Vårt avtal med PTA innebär att PTA kan beställa dieselbussar, hybridbussar och batteribussar från oss, säger David Mead, vice vd för Volvo Buses Asia Pacific.

– Volvo Bussars elektriska drivlina är väl beprövad i våra helbyggda elbussasr i Europa där de har använts sedan 2015. Genom att vi levererar fordonen som chassier kan vi samarbeta med lokala partners som Volgren för karossering. Det gör det också möjligt för oss att erbjuda nya lösningar för exempelvis luftkonditionering som är mer anpassade till australiensiska förhållanden.

Operatör för bussarna blir ett privat företag, Swan Transit, som kör för PTA i stadsdelen Joondalup som är det största centret i Perths norra förorter. Där ska de trafikera centrala linjer som har nolltaxa.

Den första bussen kommer att visas för en internationell publik vid den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s världskongress och mässa i Melbourne i juni 2021. Senast mässan hölls var förra året i Stockholm.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)