Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre bussresa för personer med ADHD

Forskare vid VTI ska undersöka vilka hinder personer med autism, ADHD och andra andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar upplever kollektivtrafiken. Foto: Volvo Bussar.

I ett nytt forskningsprojekt kommer forskare vid VTI, Statens Väg- och Transportforsknings-institut, att undersöka hur personer med autism, ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) använder kollektivtrafiken och vilka hinder de upplever. Bakgrunden är att dessa personer kan uppleva svårigheter med att använda kollektivtrafiken. Det begränsar i sin tur deras möjligheter till ett aktivt liv med skola, arbete och fritidsintressen.

Studien kommer att undersöka personernas möjligheter att planera, köpa och använda biljetter till kollektivtrafik, att vistas i och orientera sig i väntsalar och på hållplatser samt att förstå information och att resa på ett för dem tryggt och säkert sätt.

– I den här studien fokuserar vi på personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som är 13 år eller äldre, säger Jessica Berg, tf forskningschef på VTI och projektledare.

– Vårt syfte med projektet är att öka vår kunskap om den här gruppen resenärer i kollektivtrafiken, att ta reda på om de upplever några hinder och ge förslag på hur hindren i så fall kan åtgärdas.

Personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan ha hög känslighet för sinnesintryck och svårigheter med social kommunikation, planering, organisering, uppmärksamhet och koncentration. Det är egenskaper som kan påverka möjligheten att resa vilket därmed minskar tillgängligheten till skola, arbete och fritidsaktiviteter.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Ljudnivån på stoppsignalen behöver ses över. För det mesta funkar det bra, men enstaka gånger, speciellt i till synes nya bussar, har det varit en ljudnivå som bäst kan beskrivas som fysiskt våld mot personer med minsta lilla sensorisk känslighet. Jag förstår att man vill ha så pass högt ljud att personer med nedsatt hörsel kan höra, men det måste finnas en gräns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)