Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Depå för elbussar blir virtuellt kraftverk

Framtia kraftverk? Elbussar kan användas för att balansera belastningen på elnätet. Foto: SSE Enterprise.

Elbussar inte bara laddas från elnätet. Bussarna kan också när de inte är i trafik användas för att leverera el tillbaka till nätet. En bussdepå i norra London blir nu ett ”virtuellt kraftverk” där till en början 28, senare 100 elbussar ska leverera el till nätet när de står på depån. Om alla Londons cirka 9 000 bussar skulle elektrifieras och använda tekniken skulle de kunna försörja mer än 150 000 bostäder med el.

Tekniken kallas V2G, Vehicle to Grid. Det är en teknik som innebär att elfordon laddas från elnätet, men också kan ge energi tillbaka. Man kan då balansera belastningen i nätet, det vill säga ta ström då det är billigt och återföra mot ersättning då priset är högt. Projektet i London har döpts till B2G, Bus to Grid, och är troligen det hittills största testanläggningen för V2G.

Enkelt beskrivet används tekniken för att ladda fordonens batterier när elpriset är lågt och sedan mata tillbaka el till nätet när priset är högt. Med V2G kan därmed ojämnheter i belastningen på elnätet jämnas ut.Toppar kapas och dalar lyfts.

B2G-projektet leds av det brittiska företaget SSE Enterprise som har ställt om flertalet av de bussdepåer i London som har batteribussar. Företaget arbetar i projektet tillsammans med Transport for London, Go-Ahead London och Londons borgmästare. Go-Ahead var först i London med elbussar och är ny Storbritanniens största elbussoperatör med cirka 240 elbussar i trafik.

Inledningsvis omfattar testerna 28 eldrivna dubbeldäckare som har kapacitet att mata tillbaka mer än en megawatt energi till nätet.

– En central fråga när det gäller att göra transporterna fossilfria och nå klimatmålen är hur vi kan optimera energisystemen. Att utveckla en dubbelriktad laddinfrastruktur där batterier kan både ge och ta från elnätet är en viktig del av det arbetet, säger Nial Riddell på SSE Enterprise.

– Stora elfordon som bussar kan stödja energisystemen, men det förutsätter att man skapar nya affärsmodeller och nya sätt att samarbete mellan energiföretag, elnätsföretag och transportföretag, säger doktor Stephen Hall från University of Leeds som också är engagerat i projektet.

Elbussarna i den aktuella depån är levererade av BYD/ADL.

Frank Thorpe, vd för BYD i Storbritannien, anser också att projektet är betydelsefullt.

– Att utveckla elbussarnas potential som mobila kraftverk kommer att ha en avgörande betydelse för att använda elnätet effektivt när alla slags elfordon kommer att bli allt vanligare, säger han.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)