Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu åker böckerna elbuss i Göteborg

En av Göteborgs nya, eldrivna bokbussar. De båda bussarna, dekorerade och inredda på sagotema, invigdes på fredagen. Bilder: Volvo Bussar.

Nu rullar sagolika, eldrivna bokbussar i Göteborg. De två nya bokbussarna i staden invigdes på fredagen – och det handlar inte om vilka bussar som helst. De båda Volvobussarna är fantasifullt dekorerade och inredda samt anpassade för barn och unga samt deras familjer. Den ena bussen är utformad som en sagoskog, där bilderböcker placerats mellan trädstammarna och kapitelböcker står på trädens grenar. Den andra som en fantasifarkost där barnen lånar böcker samtidigt som omgivningen för tankarna till havens djup eller rymdens oändlighet. 

Syftet med bussarna är att få fler göteborgare, framför allt barnfamiljer, att upptäcka alla möjligheter som bokbussarna ger. Här kan man inte bara låna böcker på traditionellt vis utan också krypa in för en stunds läsning, träffa nya vänner och ta till sig nya kunskaper.

Bussarna kommer att besöka ett 40-tal hållplatser och 130 förskolor i Göteborg.

– Vi får nu äntligen bokbussar som kan köra inom miljözonen under lång tid framöver. Dessutom är det bussar som bjuder in barn med familjer i en sagovärld som stimulerar fantasi, språk och läsning.

– Att barnen har tillgång till litteratur, att barn och äldre läser tillsammans och så småningom läser själva är en av de viktigaste faktorerna för hur de klarar skolan. Vi är stolta över att Göteborg satsar på läsande, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.

– Det är fantastiskt roligt att få förtroendet att leverera Sveriges första eldrivna bokbussar. Biblioteken i Göteborg visar verkligen framfötterna genom att satsa på både ny teknik och en attraktiv och lättillgänglig utformning, säger Jonas Pettersson, försäljningschef på Volvo Bussar Syd.

Bussarna är Volvos helt eldrivna Volvo 7900 Electric. Ett lågt golv i större delen av bussen och rullstolsramp gör det enkelt för alla att stiga ombord. För dekor och inredning svarar Kiitokori OY i Finland. Bussarna ingår i en komplett, nyckelfärdig lösning som innebär att Volvo Truck Center i Mölndal tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månadskostnad.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)