Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Finland vänder om munskydd i kollektivtrafiken

Nu även i finsk kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Den finska regeringen ändrade på torsdagen kurs när det gäller användning av munskydd i kollektivtrafiken – något som är ett krav i flertalet europeiska länder, bland annat Tyskland och Storbritannien. I ett principbeslut beslutade den finska regeringen på torsdagen att personer över 15 år rekommenderas använda ansiktsskydd i situationer då säkerhetsavstånd inte är möjliga, bland annat i kollektivtrafiken.

Rekommendationen gäller för sjukvårdsdistrikt där fall av coronasmitta påträffats under de 14 senaste dagarna. På en presskonferens i Helsingfors på torsdagen förklarade Finlands statsminister Sanna Marin den ökade spridningen av covid-19-smitta regeringen att stödja rekommendationerna om användning av ansiktsskydd.

Enligt det finska radio- och tv-bolaget YLE rekommenderar eller kräver nu mer än 130 länder ansiktsskydd för att minska spridningen av coronaviruset – Norden har varit ett av få undantag.

Den senaste tiden har dock flera danska städer infört krav på användning av ansiktsskydd i kollektivtrafiken.

På torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell att Sverige just nu har ett minskande antal fall av covid-19 och att myndigheten just nu inte ser några skäl att ändra sin strategi.

– Vi undersöker frågan och utesluter inte att munskydd skulle kunna ha en plats, kanske lokalt. Men just nu ser vi ingen sådan roll. Vi har inte sett någon effekt i bra studier, men det finns ett visst signalvärde, sa Tegnell.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)