Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev och Nobina vann i Östergötland – igen

Express- och regionbusstrafiken i Östergötland har nu på nytt tilldelats Transdev och Nobina. Arkivbild: Ulo Maasing.

Bussoperatörerna Nobina och Transdev har på nytt vunnit Östgötatrafikens upphandling av express- och regionbusstrafik i Östergötland. De nya avtalen börjar gälla den 12 december nästa år och gäller i elva år. Upphandlingen omfattade två anbudspaket med totalt ca 90 fordon. Det sammanlagda avtalsvärdet för de båda trafikavtalen är drygt 2,1 miljarder kronor.

Det nya tilldelningsbeslutet har fattats av Östgötatrafiken sedan man gjort en ny utvärdering av anbuden i upphandlingen efter flera turer och överklaganden.

I slutet av januari i år tilldelades trafiken Grimslövsbuss AB och var då tänkt att träda i kraft i juni nästa år – ett startdatum som nu har flyttats ett halvår framåt på grund av de rättsliga turerna kring upphandlingen. Men både Nobina och Transdev begärde överprövning och hävdade att Grimslövsbuss inte uppfyllde de krav som ställdes i upphandlingen.

I början av april fick de båda företagen rätt av Förvaltningsrätten i Linköping som bestämde att upphandlingen skulle rättas genom att Östgötatrafiken gjorde en ny anbudsprövning där Grimslövsbuss inte var med.

Den domen överklagades hos kammarrätten i Jönköping av såväl Östgötatrafiken som av Grimslövsbuss. Domstolen gick igenom allt material som fanns i målet och nekade Östgötatrafiken och Grimslövsbuss prövningstillstånd, vilket innebar att Förvaltningsrättens dom stod fast.

Nu har alltså Östgötatrafiken gjort en ny utvärdering av upphandlingen där Grimslövsbuss´ anbud inte fick vara med.

Transdev Sverige AB vann det ena anbudspaketet som i huvudsak omfattar trafik i stråken Norrköping – Finspång, Finspång – Linköping, Norrköping – Linköping och Norrköping – Söderköping – Valdemarsvik, det lokala stråket Krokek – Norrköping samt landsbygdsområdet Valdemarsviks landsbygd.

Nobina Sverige AB vann det andra anbudspaketet som huvudsak omfattar trafik i stråken Linköping – Motala, Linköping – Kisa, Linköping – Åtvidaberg, Linköping – Norrköping och Linköping – Finspång, de lokala stråken Ljungsbro – Linköping och Brokind – Linköping samt landsbygdsområdena Linköpings östra landsbygd och Kindas landsbygd.

För Nobina har det nya avtalet ett värde om cirka 1,1 miljarder kronor under elvaårsperioden. Totalt innefattar kontraktet 30 nya dubbeldäckare och 19 boggibussar.

Transdev kommer in i avtalet med 27 nya bussar vid trafikstarten och ytterligare 16 nya bussar juni 2022.

Avtal tecknas tidigast den 25 augusti eftersom det finns en lagstadgad avtalsspärr på tio dagar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)