Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Örebro: Bussavgångar hotas av biljettfusk

Växande tjuvåkande kan leda till färre bussavgångar för Länstrafiken Örebro. Foto: Länstrafiken Örebro.

Länstrafiken Örebro varnar nu för att det ökande fuskåkandet utgör ett hot för trafiken. Antalet personer som tjuvåker med länstrafikens bussar har ökat i spåren av covid-19-pandemin. Det är något som i förlängningen riskerar att slå tillbaka mot såväl tjuvåkarna själva som mot de resenärer som gör rätt för sig, varnar länstrafiken.

– En stor del av vår verksamhet finansieras av biljettintäkter. Så det finns ett ganska tydligt samband mellan antalet sålda biljetter och den service vi kan erbjuda i form av bland annat antalet bussavgångar, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län.

För att minimera risken för covid-19-smitta på bussarna har en rad åtgärder vidtagits av länstrafiken. Det handlar bland annat om stängda framdörrar och förbud mot att köpa biljett av föraren.

Majoriteten av resenärerna gör trots detta rätt för sig, men det finns också en grupp som väljer att utnyttja situationen genom att strunta i att betala, konstaterar Länstrafiken Örebro.

– När vi analyserar sommarens statistik ser vi att vi bötfäller betydligt fler resenärer än vad som var fallet i fjol, och detta trots att det är färre som åker med oss för tillfället, säger Fredrik Eliasson.

Statistiken visar exempelvis att i juni 2019 kontrollerades 6 332 resenärer av vilka 170 saknade biljett medan det i juni 2020 gjordes 3 476 kontroller med 544 bötfällningar som följd.

I juli 2019 kontrollerades 5 137 resenärer jämfört med 2 226 resenärer samma månad i år. Antalet resenärer som åkte utan biljett var 97 år 2019 jämfört med 309 år 2020.

– Det är tråkigt att det är så pass många som utnyttjar den situation vi befinner oss i för egen vinnings skull. Visst, det kan vara lite besvärligare att betala än vad resenärerna är vana vid, men så svårt är det ändå inte, säger Fredrik Eliasson.

– Vi har monterat in fler biljettmaskiner i bussarna och vi har satt upp information, både i bussarna och på hållplatserna, om vilka betalningsmöjligheter resenärerna har.

Länstrafiken har också infört två nya biljettyper för att göra det enklare för resenärerna att köpa biljett.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)