Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Östgötaupphandling överklagad igen

Upphandlingen av region- och expressbusstrafiken i Östergötland har överklagats än en gång. Arkivbild: Ulo Maasing.

De rättsliga turerna kring Östgötatrafikens stora upphandling av regional- och expressbusstrafiken i Östergötland fortsätter. Ursprungligen tilldelades Grimslövsbuss AB all trafik i upphandlingen i båda anbudspaketen som tillsammans är värderade till drygt 2,1 miljarder kronor under en elvaårsperiod. Trafiken omfattar totalt cirka 90 fordon. Den ursprungliga upphandlingen överklagades av Transdev och Nobina som tidigare i augusti tilldelades trafiken. Men nu har en ny begäran om överprövning kommit in till Förvaltningsrätten i Linköping från Grimslövsbuss.

Grimslövsbuss begär i första hand att upphandlingen ska rättas så att Grimslövsbuss ursprungliga bud ingår i utvärderingen av anbuden. I andra hand vill Grimslövsbuss att hela upphandlingen avbryts och görs om.

Grimslövsbuss hävdar att företaget har visat att man uppfyller samtliga skallkrav i upphandlingen, något som Transdev och Nobina har hävdat att Grimslövsbuss inte gör och som de båda företagen tidigare har fått stöd för i förvaltningsrätten. Men Grimslövsbuss hävdar att Östgötatrafiken har agerat i strid med upphandlingsdokumenten, upphandlingslagstiftningen och praxis när man förkastat Grimslövsbuss anbud. Därför vill Grimslövsbuss att utvärderingen görs om och att företagets anbud beaktas.

Dessutom hävdar Grimslövsbuss att Östgötatrafiken har ställt krav på referenser i strid med principerna om transparens, proportionalitet, likabehandling samt konkurrens. Därför ska upphandlingen göras om helt.

De tidigare turerna i upphandlingen är de här:

Ursprungligen, i januari, tilldelades Grimslövsbuss all trafik i upphandlingen i båda de anbudspaket som upphandlingen gällde och som tillsammans är värderade till drygt 2,1 miljarder kronor under en elvaårsperiod. Trafiken omfattar totalt cirka 90 fordon. Upphandlingen överklagades av Transdev och Nobina

I april gick Förvaltningsrätten på Nobinas och Transdevs linje och bedömde att Grimslövsbuss inte uppfyller de krav som ställts i upphandlingen. Förvaltningsrätten beslutade då att Östgötatrafiken skulle göra en ny anbudsprövning där Grimslövsbuss inte ingick.

Både Östgötatrafiken och Grimslövsbuss överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten i Jönköping, men kammarrätten nekade dem prövningstillstånd sedan man gått igenom samtliga handlingar i målet.

Den 13 augusti fattade Östgötatrafiken därför ett nytt tilldelningsbeslut där Transdev och Nobina tilldelades trafiken. Men precis innan avtalsspärren gick ut kom det nya överklagandet från Grimslövsbuss. Därmed stoppade Förvaltningsrätten i Linköping parterna från att skriva avtal till dess att domstolen har tagit ställning till det nya överklagandet.

Det var tänkt att parterna skulle skriva avtal på onsdagen, men det stoppades på tisdagen av förvaltningsrätten.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Eftersom alla överprövningar kommit med snabbt svar från domstolarna, kan vi räkna med att även denna gång kommer ge Transdev och Nobina trafiken. Dock så får vi räkna med att Grimslöv kommer överklaga ytterligare en gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)