Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sämre efterlevnad av riktlinjer i kollektivtrafiken

Coronatrötthet har gjort att efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer har försämrats. Foto: Ulo Maasing.

Flera svenska län rapporterar den här veckan om en försämrad efterlevnad i kollektivtrafiken av riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Bakom försämringarna ligger ”coronatrötthet” och ett ökat turistresande. Flera län uppger även att trängsel uppstått i rusningstid eller till och från populära besöksmål och i ankomsthallar, skriver länsstyrelsen i Skåne som på regeringens uppdrag varje vecka sammanställer en rapport om rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter ut i Sverige.

Rapporten baseras på inrapporterade uppgifter från samtliga landets länsstyrelser.

Den här veckan rapporterar länen in både positiva och negativa förändringar när det gäller efterlevnaden. Tröttheten att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer fortsätter och ungdomar uppges vara sämre än resten av åldersgrupperna på att hålla avstånd. I kollektivtrafiken är efterlevnaden lägre än tidigare.

Flera län rapporterar om behov av skarpare riktlinjer när det gäller trängsel på stränder och i kollektivtrafik.

Informationsinsatserna till resenärer om riktlinjerna har varit omfattande i de flesta län. Det finns bland annat appar och webbsidor som visar den aktuella beläggningen i kollektivtrafiken i vissa regioner. Flera län rapporterar att man arbetar riktat mot skolelever och ungdomar för att uppmuntra till bättre efterlevnad och att använda andra färdsätt än kollektivtrafiken.

Det rapporteras om ett behov av att hitta former för att motverka trängsel i kollektivtrafiken när skolterminen börjar. Några regioner rapporterar att man varit i kontakt med kommunerna för att till exempel senarelägga skoldagen för att minska trycket i rusningstid, med blandat resultat. Behovet att stänga vissa utflyktsmål om det inte går att hindra trängsel i kollektivtrafiken är också en åtgärd som länen lyfter fram.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)