Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sverige halkar efter – Tyskland öppnar för korttidsarbete även nästa år

Bundeskanzleramt i Berlin. Tysk bussbransch applåderar koalitionsregeringens nya satsningar på stöd till företag som drabbats av coronapandemin. Foto: Ansgar Koreng/Wikimedia Commons.

En ny överenskommelse mellan den tyska regeringskoalitionen med kristdemokratiska CDU och CSU samt socialdemokratiska SPD välkomnas av tysk bussbransch. Sverige halkar efter allt mer när det gäller stöd till företag som drabbats hårt av coronakrisen. Samtidigt som Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, kräver att regeringen förlänger stödet till den av hårt drabbade persontransportbranschen (klicka här) står det klart att även Tyskland satsar mycket mer än Sverige på att hjälpa företag att överleva krisen. 

Transportföretagen lyfter fram såväl Danmark som Norge som goda exempel för den svenska. Den överenskommelse som den tyska koalitionsregeringen träffade den gångna veckan innebär bland annat betydligt generösare regler för korttidsarbete. Korttidsarbetet förlängs från de vanliga tolv månaderna upp till 24 månader, men som längst till den 31 december 2021.

Ersättningen för korttidsarbete höjs till 70 eller 77 procent från den fjärde månaden och till 80 eller 87 procent från den sjunde månaden. Den vanliga korttidsersättningen uppgår idag till 60 procent av den förlorade nettolönen, 67 procent för arbetande personer med barn.

Vidare förlängs motsvarigheten till omställningsstödet, överbryggningsstödet, till slutet av året istället för att löpa ut i och med augusti månad.

Andra åtgärder som regeringspartierna i Tyskland har enats om är att företagen befrias från att erlägga sociala avgifter till och med den 30 juni nästa år. Från den 1 juli 2021 till den 31 december 2021 ska hälften av socialförsäkringsavgiften ersättas för alla företag som har infört korttidsarbete senast den 30 juni 2021.

Dessutom lättas konkursreglerna, liksom flera sociala rättigheter: föräldrar får rätt till fler VAB-dagar och personer som tar hand om coronasjuka anhöriga får rätt till extra dagar med betald sjukfrånvaro.

– Vi har bett om det länge. Det är bra att hjälpen faktiskt förlängs. Coronakrisen kommer att fortsätta länge för bussföretagen och få allvarliga konsekvenser. Ytterligare hjälp är nödvändig, kommenterar på twitter den tyska bussbranschens organisation BDO, Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)