Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Stöden slut men krisen fortsätter

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten: Krisen slår mot i övrigt livskraftiga och sunda företag. Foto: Transportföretagen

Det är nödvändigt att staten fortsätter sina stödinsatser till företag som arbetar med persontransporter och som fortfarande lider av stora fall i omsättningen. Annars riskerar Sverige att behöva bygga upp stora delar av persontransportsektorn på nytt efter coronakrisen. Det hävdar Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår. Transportföretagen vill se liknande satsningar som Norge och Danmark genomför. Annars riskerar många att stå utan transporter till jobb, skola, träning eller semester den dagen pandemin är över. Dessutom innebär en sargad transportsektor att flera andra branscher drabbas och i sin tur att jobb går förlorade, framhåller Transportföretagen.

Organisationen pekar på att covid-19-pandemin har slagit hårt och skoningslöst mot persontransportsektorn där flygbolag, taxibolag, rederier och bussföretag förlorat 80–90 procent av sin omsättning.

För att inte behöva bygga upp stora delar av persontransportsektorn på nytt efter krisen måste stödinsatserna fortsätta. En transportsektor i kris innebär att flera andra branscher och delar av samhället drabbas och därmed ytterst vår vardag eftersom transporterna är en förutsättning för allt annat att fungera, framhåller Transportföretagen.

– Det här är ingen vanlig kris, den slår brett mot i övrigt livskraftiga och sunda företag. Persontransportsektorn tillhör de sektorer som drabbades först av krisen och mycket tyder på att den också kan komma att tillhöra de sektorer som lämnar krisen sist. Olika företag befinner sig i olika situationer, men för många branscher och företag är fortsatta stöd nödvändiga. I ett läge där det fortsatt finns behov av restriktioner av vårt resande behöver staten också hjälpa företagen att övervintra, säger Marcus Dahlsten vd Transportföretagen.

Organisationen pekar på Norge och Danmark som goda exempel. Där sjösatte regeringarna. kontantstöd till drabbade näringar tidigare än Sverige i våras. De har nu dessutom förlängt stöden och utvecklat dem för att stötta besöksnäringen, inklusive transportsektorn.

Så sent som i fredags träffade politiska partier i det danska Folketinget en bred uppgörelse som bland annat innebär att den danska motsvarigheten till omställningsstödet kan förlängas till årsskiftet. Läs mer om det genom att klicka här.

– Vårt budskap är därför lika som i våras att den svenska regeringen behöver följa Danmarks och Norges exempel, framhåller Transportföretagen.

Transportföretagens uppmaning till regeringen är:
Förläng och utveckla omställningsstödet. Mars och april är inte tillräckligt. Det behövs även för sommaren och hösten;
Förläng korttidsarbete upp till 80 procent och ge sänkta arbetsgivaravgifter för drabbade företag året ut;
Ge stöd till regionala flygplatser och flygtrafikledningen;
Ersätt kollektivtrafiken för förlorade biljettintäkter och öka resurserna för upphandling.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)