Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bästa kollektivtrafiken finns i Västerås

Västeråsarna är mest nöjda i Sverige med sin kollektivtrafik. Foto: VL.

Invånarna i Västerås är nöjdast i Sverige när det gäller kollektivtrafiken. Mer än åtta av tio västeråsare anser att kollektivtrafiken i staden fungerar väl. Det visar den årliga Samhällsbarometern där 4 600 personer i Sveriges tolv största städer har fått sätta betyg på sina städer ur en rad perspektiv. Samhällsbarometern är framtagen av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur i samarbete med Kantar Sifo.

På andra plats efter Västerås kommer Stockholm där 77 procent av de tillfrågade anser att kollektivtrafiken fungerar väl På tredje plats kommer Linköping där 75 procent av invånarna anser att kollektivtrafiken fungerar bra.

I botten på listan hittar placerar sig Jönköping. Där tycker endast drygt hälften, 53 procent, att det finns en väl fungerande kollektivtrafik. Inte heller örebroarna är särskilt imponerade av kollektivtrafiken då bara 55 procent tycker att den är bra. Precis över placerar sig Sveriges näst största stad Göteborg .Endast 57 procent av invånarna tycker att den är väl fungerande.

Genomsnittet för samtliga tolv städer är att 68 procent av invånarna anser att deras stad har en väl fungerande kollektivtrafik.

–  Under den pågående pandemin har vi sett vikten av att kunna hålla samhället igång. En flexibel och väldimensionerad kollektivtrafik är avgörande för att människor ska kunna ta sig till sina arbeten på ett säkert sätt, säger Nicke Rydgren, Marknadsdirektör på PE.

Den undersökning som ligger till grund för årets barometer gjordes i januari, innan covid-19-pandemin hade slagit igenom i kollektivtrafiken med nerdragen trafik på en del håll.

Så här ser listan ut. Procentsiffran anger hur stor del av invånarna som anser att deras stad har en väl fungerande kollektivtrafik.

Västerås 82%, Stockholm 77%, Linköping 75%, Umeå 73%, Norrköping 73%, Lund 72%, Malmö 71%, Uppsala 69%, Helsingborg 63%, Göteborg 57%, Örebro 55%, Jönköping 53%.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)