Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hotellens intäkter mer än halverade

Stockholmshotellens, här representerade av Continental och Terminus, intäkter minskade med 81 procent under sommarmånaderna, jämfört med samma period i fjol. Foto: Wikimedia Commons/Ainali.

De svenska hotellens intäkter mer än halverades under sommarmånaderna juni – augusti i år, jämfört med samma period förra året. Värst drabbades storstadshotellen. För landet i sin helhet minskade hotellens intäkter med 61 procent under de tre sommarmånaderna, jämfört med samma period 2019. Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt.

Allra värst är det för hotell i de centrala delarna av storstäderna. I Stockholm försvann 81 procent av intäkterna. För Göteborg är tappet 71 procent, och för Malmö 63 procent.

– Vi har aldrig tidigare varit med om ett så här stort tapp och det slår mot jobben. Redan nu ser vi att över 50 000 människor förlorat jobbet eller blivit varslade i besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

De utländska turisterna har i stort sett uteblivit helt och den så kallade 50-regeln har tvingat till exempel nöjesparker som är en stor reseanledning sommartid att hålla stängt.

– Nuvarande begränsningar är som en våt filt över hela näringen. Regeringen måste snarast presentera en plan för hur lättnader ska kunna ske på ett säkert sätt, säger Jonas Siljhammar.

Men bilden är inte enbart dyster. Tillväxtverket presenterade på måndagsmorgonen ny statistik för juli som visar att antalet svenska gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem ökade i 10 av Sveriges 21 län jämfört med juli 2019.

Störst ökning av svenska gästnätter hade Jämtlands län följt av Kronobergs och Gävleborgs län. Jämfört med juli 2019 ökade antalet svenska gästnätter i Jämtlands län med 22 procent, respektive 14 och 12 procent för Kronoberg och Gävleborg.

– Det är positivt att det inhemska resandet ökade under juli. Det har dock inte kompenserat för det stora bortfallet av utländska turister. Under sommarmånaderna utgör de en stor andel av gästnätter i de flesta län, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Jämfört med juli 2019 minskade det totala antalet gästnätter med 32 procent. Motsvarande siffra för juni 2020 var en minskning med 48 procent. Återhämtningen beror på svenska övernattningar, som utgjorde 91 procent av det totala antalet gästnätter.

Störst minskning av det totala antalet gästnätter stod Norrbottens och Stockholms län för. Antal gästnätter i Norrbotten under juli minskade med 60 procent jämfört med föregående år medan Stockholm minskade med 59 procent. Bäst klarade sig Gävleborgs län med en minskning på 4 procent.

Trots att många grannländer under juli lättade på sina restriktioner för resor till Sverige fortsatte minskningen av gästnätter från utlandet att vara lika stor som månaderna innan. Minskningen av antalet utländska gästnätter hamnade på 81 procent jämfört med juli 2019. Motsvarande siffra för juni 2020 var en minskning med 80 procent.

Gästnätterna för de två största utländska marknaderna i Sverige, det vill säga Norge och Tyskland, minskade med 88 respektive 76 procent jämfört med juli föregående år.

De totala logiintäkterna för hotell, stugbyar, vandrarhem och camping under juli uppgick till drygt 2,5 miljarder, en minskning med 36 procent jämfört med juli 2019. Värst drabbat var hotellen med en minskning på 62 procent.

Att minskningen i hotellens intäkter var betydligt större än minskningen i antalet gästnätter beror på att hotellen inte kunde ta ut lika höga priser som tidigare.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)