Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Pengarna slut innan de betalats ut”

Finansregionrådet Irene Svenonius(M), Region Stockholm. Foto: Anna Molander.

”Vi förväntar oss ekonomiskt stöd för det ansvar vi tillsammans med övriga regioner tagit och fortsätter att ta i kollektivtrafiken för att göra vad vi kan för att minska smittspridningen.” Det skriver Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm i en debattartikel i Dagens Industri. Hon pekar på att regeringen har lovat Sveriges regioner tre miljarder för att kompensera för intäktsbortfallet i kollektivtrafiken. ”Det är mindre än en tredjedel av regionernas tappade intäkter och ännu är inga pengar utbetalda, men de är slut innan de ens betalats ut”, skriver Irene Svenonius i DI.

Hon tar kollektivtrafiken i sin hemregion som exempel och skriver: ”En del av staten, Folkhälsomyndigheten, säger till oss att vi ska driva trafik för fullt och samtidigt avråda resenärer från att åka. En annan del av staten, regeringen, säger att man kanske inte kommer ge oss ersättning för detta. Vem ska vi lyssna på?”

– Kollektivtrafiken i Region Stockholm har tappat nästan ofattbara 100 miljoner kronor i veckan på ett minskat antal betalande resenärer. Bara för 2020 går regionen mot ett totalt tapp på närmare fyra miljarder i minskade intäkter i kollektivtrafiken. Och även om alla restriktioner försvinner så kommer det dröja innan resenärerna återvänder. Det gör att även 2021 kommer att ge stora underskott, skriver Irene Svenonius.

– Situationen är likartad i övriga Sverige, vilket hela kollektivtrafiksverige. För alla de regionala kollektivtrafikmyndigheterna handlar det om en förlust på upp emot 10 miljarder kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)