Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Corona tynger Volvos bussar

Volvos bussförsäljning minskade under det tredje kvartalet, främst när det gäller turistbussar. Foto: Volvo.

Orderingången på Volvos lastbilar, motorer och anläggningsmaskiner förbätrades under det tredje kvartalet, men bussverksamheten tyngs av en svag efterfrågan på främst turistbussar. Det framgår av Volvokoncernens kvartalsrapport som presenterades på fredagsmorgonen. AB Volvos nettoomsättning uppgick under det tredje kvartalet till 76,9 miljarder kronor mot 98,7 miljarder samma tid förra året. Rörelseresultatet blev 7 217 miljoner kronor mot 10 885 miljoner under det tredje kvartalet i fjol.

– Vår bussverksamhet fortsatte att påverkas kraftigt av en svag turistbussmarknad. Eftersom många operatörers flottor står stilla, är efterfrågan på både nya turistbussar och service svag. Marknaden för stadsbussar håller uppe bättre, skriver AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar till kvartalsrapporten.

Volvo Bussars försäljning under det tredje kvartalet minskade med 39 procent till 4,7 miljarder kronor. Volvo Bussar lyckades dock bra att hålla lönsamheten uppe. Rörelsemarginalen blev 5,2 procent mot 4,5 samma tid förra året.

Volvo Bussars leveranser minskade med 45 procent och orderingången med 21 procent under det tredje kvartalet i förhållande till samma period förra året. Under kvartalet levererade Volvo Bussar 1 331 enheter.

Volvo konstaterar att den totala bussmarknaden fortsätter att vara kraftigt påverkad av Covid-19. Den minskade efterfrågan märks främst på turistbussmarknaden och tillhörande serviceförsäljning. Aktivitetsnivån hålls uppe bättre på stads- och transitbussmarknaden. Det finns också ett ständigt ökande intresse för elfordon.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)