Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler elbussar från Scania till Östersund

De tio första serieproducerade elbussarna ur Scanias nya bussgeneration ska levereras till Vy Buss i Östersund. Foto: Scania.

Scania ska leverera ytterligare tio nya elbussar till Vy Buss AB i Östersund som sätts i trafik med början av juni 2021. De blir de första serieproducerade elbussarna ifrån Scanias nya bussgeneration. Bussarna är av modell Scania Citywide LF och 12,3 meter långa. Bussarna ingår i Östersunds långsiktiga framtidssatsning för övergången till helt fossilfria transporter.

Sju av elbussarna sätts i trafik den 1 juni 2021, därefter levereras tre elbussar sommaren 2022. Det innebär att två linjer i Östersunds stad blir elektrifierade, vilket utgör en tredjedel av stadsbusstrafiken. Laddning sker via pantograf på fyra laddstationer Övriga busslinjer drivs främst med förnybara drivmedlen HVO och RME.

– Vi började tidigt att satsa på laddinfrastruktur för elbilar och fortsätter nu med elbussarna. Vi ser denna elektrifiering som en viktig del i att Östersund ska vara fossilbränslefritt och energieffektivt till år 2030. Elen till bussarna kommer från lokalt producerad vattenkraft i Billstån i Jämtland. Elbussarna bidrar också till en bättre stadsmiljö säger Anne Sörensson, klimatsamordnare och projektledare för elbussprojektet i Östersund.

Sedan 2017 har ett antal elbussar av modellen Scania Citywide LF trafikerat linje 6 mellan Torvalla och Brittsbo som fältprov, en av de tyngst trafikerade busslinjerna i Östersund som vanligtvis har 1100 000 resenärer om året och cirka 100 avgångar per dag. Varje buss avverkar 330 kilometer om dagen.

– Det har varit ett spännande fältprov i skarp trafik under flera år, där både vi och Scania har lärt oss mycket tillsammans. Samarbetet har fungerat bra, inte minst med Berners som sköter underhållet på såväl elbussarna som resterande fordon i stadstrafiken. Driften fungerar också bra, utan större störningar, oavsett om det varit 30 minusgrader eller 30 plusgrader. Fordonen är pålitliga, miljöanpassade och tysta inne i staden. Elektrifieringen har en positiv effekt på arbetsmiljön för förare och inte minst stadsmiljön för invånarna i Östersund, säger Andreas Ehrenborg, Teknisk direktör på Vy.

Andelen höjda resenärer är hög enligt en undersökning som kommunen låtit göra.

78 procent av resenärerna är mycket nöjda med resan. 66 procent av de tillfrågade upplever resan med elbussarna som bättre eller mycket bättre jämfört med vanlig buss. 83 procent upplevde det positivt att elen är lokalproducerad.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)