Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flexibel biljett föds ur pandemin

Som en följd av covid-19-pandemin etablerar Skånetrafiken en helt ny, flexibel biljett. Foto: Skånetrafiken.

Som en direkt följd av covid-19-pandemin och att många människor i större eller mindre grad arbetar hemifrån ska Skånetrafiken utveckla en ny biljett. Biljetten ska vara ett mer flexibelt alternativ än de sju- eller 30-dagarsbiljetter som finns idag. Politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne fattade på fredagen beslut om den nya biljetten som ska vara lanserad senast den 31 januari nästa år.

Biljetten, som har arbetsnamnet ”10/30”, innehåller tio stycken 24-timmarsbiljetter som kan användas inom 30 dagar. Jämfört med att köpa enstaka 24-timmarsbiljetter blir priset mycket förmånligt. På så sätt vill Skånetrafiken att den som bara behöver resa några dagar i veckan ska få ett biljettalternativ som känns både prisvärt och flexibelt. För den som reser varje dag är fortfarande 30-dagarsbiljetten det bästa alternativet.

Fakta om flexibla biljetten

Den nya biljetten med arbetsnamnet ”10/30” kan enbart köpas i Skånetrafikens app och ska införas senast 31 januari 2021;

Biljetten kan köpas för resor inom Skåne och med alla rabatter samt för alla zoner;
Biljetten kommer inte att gå att låna ut;

Priset är 419 kronor för en liten zon, 639 kronor för en mellanzon och 899 kronor för hela Skåne;

Priset per dag för ”10/30” blir 42 kronor för en liten zon, 64 kronor för en mellanzon och 90 kronor för hela Skåne;

Att istället köpa en 24-timmarsbiljett istället kostar 54 kronor för en liten zon, 102 kronor för mellanzon och 210 kronor för hela Skåne.

– Det är positivt att vi har kommit överens om att införa nya biljetter för de skånska pendlarna som har påverkats mycket av pandemin. Många har inget annat alternativ än att resa med kollektivtrafiken, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Biljetten ska utvärderas under första halvåret 2021 för att eventuella förbättringar ska kunna göras. För att bestämma namnet på biljetten är planen att ta hjälp av Skånetrafikens kunder genom en enkät.

– Våra kunders behov har ändrats snabbt och därför måste vi också agera snabbt. Den här biljetten uppfyller kundernas förändrade resmönster på ett bättre sätt än vad 7-dagarsbiljetten gör, säger Pernilla Lyberg, chef Försäljning och Marknad på Skånetrafiken.

När den nya biljetten införs tas 7-dagarsbiljetten bort eftersom den riktar sig till samma målgrupp.

Under 2021 ska sedan ännu en ny biljettyp tas fram. Biljetten har arbetsnamnet ”10 enkla” och innehåller tio enkelbiljetter att använda inom 90 dagar till ett rabatterat pris. Den biljetten riktar sig till de som reser mer sällan och ofta använder ett reskort. Biljetten ska gå att köpa på kundcenter, hos ombud samt i digitala kanaler.

Eftersom biljetten kräver en hel del tekniskt utveckling ska den vara införd senast hösten 2021.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)