Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt stöd till expressbussar och kollektivtrafik i Norge

Den norska regeringen fortsätter att ge mer stöd till buss-. och övrig kollektivtrafik än den svenska. Foto: Ulo Maasing.

Den norska regeringen fortsätter att stötta kollektivtrafik och expressbussar även nästa år. Det framgår av den budget för 2021 som regeringen på onsdagen la fram i Stortinget. Det statliga stödet till kollektivtrafiken uppgår i utgångsläget till 1,25 miljarder norska kronor, vilket motsvarar cirka 1,2 miljarder SEK. Norge är hälften så stort som Sverige och här kommer regeringen att stötta kollektivtrafiken med två miljarder 2021 för intäktstappet på grund av covid-19-pandemin, ett belopp som branschen och Sveriges Kommuner och Landsting anser vara helt otillräckligt.

– Med satsningen erkänner regeringen kollektivtrafikens värde i en krävande tid med färre resande och merkostnader. Budgetförslaget ger en trygghet för branschen att klara sin uppgift framöver. Det aktuella beloppet kommer förhoppningsvis att täcka det väntade intäktstappet under det första halvåret, säger Jon H Stordrange, vd för NHO Transport som är den norska bussbranschens organisation.

Den norska regeringen vill också fortsätta att stötta den kommersiella expressbusstrafiken i landet.

I somras beslutade stortingen om ett tillfälligt stöd till kommersiell buss- och båttrafik om 100 miljoner norska kronor (96 miljoner SEK) i år för att hålla igång ett trafikutbud, trots covid-19-pandemin.

I budgeten föreslår nu regeringen ett lika stort stöd nästa år.

– Expressbusslinjerna är fortsatt hårt drabbade av restriktioner och en vikande marknad till följd av pandemin, säger Jofri Lunde, näringspolitisk chef i NHO Transport.

Den norska regeringen vill också använda 6,5 miljarder NOK till bland annat lägre biljettpriser samt drift av kollektivtrafik liksom investeringar i två förortsbanor i Oslo, spårvägen i Bergen samt BRT-lösningar i Trondheim och Osloregionen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)