Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Insiderbrott vid bussupphandling

Fyra personer har dömts för insiderbrott i samband med att Umeå Kommunföretag upphandlade elbussar.

Fyra Umebor har av tingsrätten i Umeå dömts för insiderbrott mi samband med att Umeå kommun 2018 upphandlade elbussar till stadstrafiken, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Bland de fyra finns en tidigare högt uppsatt chef hos elbussföretaget Hybricon i Umeå.

Åklagaren hävdade att brottet begicks i samband med att Hybricon den 14 maj 2018 förlorade en upphandling av elbussar som Umeå Kommunföretag som Umeå Kommunföretag genomförde. Upphandlingen gällde 25 elledbussar samt laddstationer och vanns av VDL.

Enligt åklagaren fick den tidigare chefen besked om kommunens beslut i upphandlingen klockan 14.34 den 14 maj – en knapp timme innan Hybricon offentliggjorde att man förlorat upphandlingen. Då uppmanade chefen tre aktieägare i Hybricon att sälja sina aktier. När det sedan blev känt att Hybricon förlorat upphandlingen sjönk aktien, men då hade redan de fyra sålt sina aktier i elbussföretaget.

Samtliga fyra nekar till brott. Tingsrätten valde dock att gå på åklagarens linje och dömer de fyra till mellan 140 och 160 timmars samhällstjänst samt att pengarna för aktieaffären, närmare 300 000 kronor, ska förverkas.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)