Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny lag ska stoppa trängsel i kollektivtrafiken

Regeringen och socialminister Lena Hallengren förbereder en ny pandemilag som bland annat kan användas för att begräsa antalet resenärer i fkollektivtrafiken. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Regeringen förbereder nu ny lagstiftning för att minska spridningen av covid-19. Bland annat vill regeringen kunna begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antal besökare i butiker, skriver Dagens Nyheter.

Idag kan regeringen reglera allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Dit hör idrottsevenmang och andra evenemang som konserter, teaterföreställningar med mera, likaså demonstrationer. Men nu vill regeringen ha ökade befogenheter.

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren(S) till DN.

På flera håll i Europa är antalet tillåtna passagerare på bussarna begränsat. Ett exempel på det är London, där Transport for London har begränsad antalet resenärer på dubbeldäckarna till 30. Begränsningen anslås tydligt på framdörrarna som används för påstigning. Foto: Ulo Maasing.

Hon framhåller att lagstiftningen måste hanteras varsamt eftersom den gränsar till grundlagsskyddad frihet. Men i sommar hoppas regeringen att den nya lagen ska kunna träda i kraft.

Att förslaget om ny lagstiftning kommer först nu förklarar Lena Hallengren såhär i DN:

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över. Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar.

På flera håll i Europa har begränsningar införts för hur många passagerare som exempelvis får resa samtidigt i bussar i lokaltrafik. Ett exempel är London, där de röda tvåvåningsbussarna endast får ta 30 passagerare och mindre bussar endast tio passagerare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)