Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stadsbuss mäter Stockholms luftkvalitet

Kan användas för mätning av luftkvalitet. Foto: Ulo Maasing.

Sedan igår, måndag, är en av de bussar som Keolis kör i Stockholm samtidigt ett mätinstrument. Under en vecka kommer bussen att i en teststudie vara utrustad med en sensor som mäter Stockholms luftkvalitet.

Projektet är ett samarbete mellan Keolis och Senseable Stockholm Lab, som är ett samarbete mellan Massachusetts Institute of Technology, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms stad, Stockholms Handelskammare och Newsec. Syftet med teststudien är att göra det möjligt att använda rörliga sensorer för mätning av luftkvalitet i stadsmiljö som ett komplement till de fasta sensorer som redan finns.

– Det har ett stort värde för oss på Keolis att på ytterligare ett sätt kunna bidra till en bättre luftkvalitet. Keolis bussar körs sedan 2015 genomgående på förnybart bränsle och satsningar som förbättrar luftkvaliteten är viktiga för oss att delta i säger Keolis VD Jan Kilström.

Förutom teststudien i Stockholm genomförs tester i år även i New York. Tidigare har studier genomförts i ett par andra amerikanska städer.

– Vi forskar på hur nya sensorer och nya data kan utveckla staden och dess miljö. Linjebussar är här en intressant plattform, och vi ser med stort intresse på det pågående samarbetet inom projektet, säger Anders Karlström, professor samt Head of Transport and Location Analysis, KTH.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)