Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Swedavia backar inte om bussflytt

Natten mellan den 7 och 8 december flyttas busstrafiken från Arlandas terminal 5 till terminal 4 under ett antal år framöver. Foto: Flixbus.

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia backar inte när det gäller att flytta busstrafiken på Arlanda till den stängda terminal 4. Flytten har mötts av stark kritik från bussbranschen, bland annat i en intervju här i bussmagasinet.se i lördags (klicka här). Vid ett informationsmöte på torsdagsförmiddagen presenterade Swedavia de nya hållplatslägena vid terminal 4.

De olika bussföretagen kommer att tilldelas fasta hållplatslägen,. Åtminstone till en början kommer bussar i beställningstrafik att få hållplats utanför Sky City. SL- och UL-bussar får hållplatser vid Sky City samt terminal 2 som för närvarande också är stängd. Den enda terminal som används för närvarande på Arlanda är terminal 5 som alltså stängs för busstrafik under en period på två – tio år.

Det är nu också klart att omställningen av busstrafiken på Arlanda sker natten mellan den 7 och 8 december. På en direkt fråga om det inte skulle gå att göra omställningen den 12 december i samband med att såväl SL- som UL-trafiken i likhet med all kollektivtrafik i Europa skiftar tidtabell då blev svaret att det inte låter sig göra.

Kartan längst ner visar de nya hållplatslägena utanför terminal 4.

På torsdagsmorgonen kritiserade också Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund och Alan Björk, ordförande i CWUX Bussbranschförening Swedavias flytt av bussarna från terminal 5 i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

– Vi förstår att Arlandas ombyggnad innebär logistiska svårigheter och att flygplatsledningen provat olika alternativ. Men lösningen som man föreslår är varken den enda eller den rätta. Från bussbranschens sida har vi deltagit i en dialog som nu plötsligt tagit slut med beskedet att flygplatsledningen fattat ett beslut som inte går att ändra, skev Anna Grönlund och Alan Björk.

– Busstrafiken till och från Arlanda har utvecklats positivt fram till coronakrisen. Pandemin har drabbat alla persontransporter hårt och bussbranschen genomgår just nu ett stålbad. Branschen behöver definitivt inte ytterligare en utmaning att hantera, så som Swedavias beslut om flyttad busstrafik på Arlanda nu innebär. Vi vill återuppta dialogen om nya lösningar, inte diskutera framtidens logistik utifrån ett beslut som vi inte kan acceptera.

Så här kommer busshållplatserna på Arlanda att placeras när bussarna tvingas bort från flygplatsens enda öppna terminal idag, terminal 5:

Karta: Swedavia.

Taggat som: , ,

2 kommentarer »

  1. Hur kommer Swedavia´s egna bussar trafikera Arlanda?
    Är även dom avstängda från terminal 5?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)