Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik: Färre tror på ökat kollektivresande

60 procent av västsvenskarnas tror inte att deras resande kommer att bli som förr. Foto: Ulo Maasing.

Fler västsvenskar än tidigare tror att de kommer att cykla, gå och åka bil mer än idag, medan färre tror att de kommer att öka sitt resande med kollektivtrafiken. Det visar Västtrafiks årliga undersökning bland 4 000 västsvenskar om hur de ser på sitt resande idag och framöver.

I årets undersökning är det färre som tror på ökat resande med kollektivtrafiken de kommande åren jämfört med tidigare år. 41 procent tror på ökat resande med kollektivtrafiken, jämfört med 63 procent 2019. Det motsvarar en minskning med 22 procentenheter.

43 procent av respondenterna tycker att det är modernt att resa med kollektivtrafiken, 2019 var motsvarande siffra 59 procent.

Samtidigt är det fler som tror på ökat resande med egen bil, 26 procent i år jämfört med 12 procent 2019.

Attityderna kring gång och cykel är däremot mer positiva. 64 procent vill cykla mer och 62 procent vill gå mer.

Utöver det visar också undersökningen att västsvenskarna tror på en varaktig förändring av sitt resande. 60 procent tror inte att de kommer resa som vanligt igen. Nästan varannan av de svarande vill jobba eller studera mer hemifrån framöver.

En klar majoritet i alla Västra Götalandsregionens tätorter (Göteborg, Skövde, Borås, Uddevalla och Trollhättan/Vänersborg) är dessutom positiva till att gång och cykel prioriteras i städerna, framför bilar.

– Årets undersökning är präglad av coronakrisen. Det känns väldigt positivt att gång och cykel ökar kraftigt, både för klimatet och för människors hälsa. Samtidigt är det inte så oväntat att bilen som färdmedel har flyttat fram positionerna jämfört med tidigare års undersökningar, men det är en utveckling som måste vända tillbaka så fort restriktionerna släpper, allt annat vore förödande för klimatet och för folkhälsan, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)