Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Yutong tappar stor bussorder

Yutong lanserade sin modell U12 på Busworld i Bryssel i fjol med sikte på den europeiska marknaden. Foto: Ulo Maasing.

Den kinesiska busstillverkaren Yutong förlorar en stororder på elbussar till den italienska staden Turin. Lokaltrafiken i den italienska storstaden Grupo Torinese Trasporto (GTT) har med omedelbar verkan hävt det kontrakt man skrev med Yutong efter en upphandling som omfattade 100 batteribussar. Istället kan ordern komma att gå till en annan kinesisk busstillverkare, BYD.

Ordern till Yutong har ett värde på 54 miljoner euro, cirka 600 miljoner SEK, och omfattade förutom bussarna även batteribyte vid behov under en tioårsperiod samt service.

GTT beslutade att häva ordern sedan man gjort en kontroll av produktionen och monteringen av bussarna i Kina.

Nu genomför GTT en ordentlig granskning av BYD som var den enda övriga  anbudsgivaren i upphandlingen. Ett flertal bussar från BYD är redan i trafik i Turin.

För Yutong utgör den avbrutna upphandlingen en stor motgång i Europa. På Busworld i Bryssel förra året lanserade företaget sin nya modell Yuton U12, en elbuss speciellt framtagen för den europeiska marknaden.

I dagarna levererar Yutong drygt 100 batteribussar till Keolis i Bergen. Företaget har även sålt bussar i Finland och Danmark, men hittills misslyckats att bryta sig in på den svenska marknaden.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)