Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tallink förlorade kvarts miljard under tredje kvartalet

Tallink Silja gick med en kvarts miljard i förlust under det tredje kvartalet. Foto: Tallink Silja.

Covid-19-pandemin slår hårt mot färjekoncernen Tallink Silja AB. Under det tredje kvartalet uppgick nettoförlusten för Tallink Grupp till 23,9 miljoner euro, cirka 248 miljoner SEK. Koncernen räknar med att helårsresultatet blir negativt. Det framgår av den delårsrapport för tredje kvartalet 2020 och årets nio första månader som Tallink Silja presenterade på torsdagsmorgonen.

Förlusten under det tredje kvartalet, företagets normala högsäsong, kan ställas i relation till en dubbelt så stor vinst samma period förra året.

Under årets första nio månader har den oreviderade nettoförlusten för Tallink Grupp varit 81,5 miljoner euro, cirka 845 miljoner SEK, jämfört med een nettovinst på 44,2 miljoner euro (458 miljoner SEK) samma tid i fjol.

– Med maximala begränsningar gällande passagerarkapaciteten som vi infört på alla avgångar för att minimera risken för smittspridning var det omöjligt att uppnå samma intäktsnivå som vi har gjort under högsäsongen andra år. Och eftersom avrådan från att resa och restriktioner långsamt började dyka upp igen i mitten av augusti har vi tvingats fatta några mycket svåra beslut i organisationen för att säkerställa företagets långsiktiga bärkraft, säger säger Tallink Grupps vd Paavo Nõgene.

Han pekar på minskat stöd till företaget under perioden och på att det inte finns några beslut om stöd under det fjärde kvartalet.

– Efter att ha inlett året med över 7 200 dedikerade anställda i gruppen, står vi nu inför en verklighet där antalet anställda, engagerade och passionerade människor i turistsektorn, kommer att vara färre än 5000 i slutet av detta år. Det är över 2000 människor med familjer, åtaganden och framtidsutsikter som nu tyvärr står inför en osäker tid.

– Vi kommer att fortsätta som ett mycket smalare och mer fokuserat företag för att ta oss igenom denna kris och de osäkra månader som ligger framför oss. Vi kommer att hålla en stadig kurs mot framtiden och förverkliga de planer vi har gjort för våren och sommaren 2021, och vi kommer att ta alla tillfällen som finns under de sista månaderna i år och de första månaderna nästa år att driva verksamhet och göra affärer där så är möjligt, säger Paavo Nõgene.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)