Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Förläng YKB

Transportföretagen vill att YKB ska förlängas. Foto: Volvo Bussar.

Mot bakgrund av covid-19-pandemin är det nödvändigt att förlänga yrkeskompetensbevisen, YKB. Det anser Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår. Transportföretagen har nu skrivit till regeringen och begärt att den agerar och lämnar in en ansökan till EU-kommissionen om en förlängning av perioden för att gå igenom fortbildning eller förnya yrkeskompetensbeviset för yrkesförare.

Anledningen till att Transportföretagen nu går in med en begäran till regeringen är, skriver organisationen, att förutsättningarna och möjligheterna för företag och förare att genomföra utbildningar har begränsats på grund av pandemin och de restriktioner denna innebär.

– Transportföretagen anser att det på grund av situationen med Covid-19, blir svårt att genomgå fortbildning eller förnya yrkeskompetensbevis för förare just nu. Samtidigt måste det säkerställas att det finns tillgång till förare så att de samhällsviktiga transporterna fungerar, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Alternativt bör det enligt Transportföretagen skapas möjligheter att nationellt reglera och förlänga giltighetsperioden för YKB.

– Att inte möta transportnäringens behov av ett ändrat regelverk med möjlighet till förlängd giltighet av YKB på grund av rådande omständigheter, vore mycket olyckligt särskilt då samhället med all sannolikhet kommer att vara påverkat av Covid-19 under en längre tid, säger Maria Sjölin Karlsson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)