Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen efterlyser vägledning om munskydd

Ska användas i rusningstid i kollektivtrafiken från och med den 7 januari. Foto: Ulo Maasing.

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag välkomnar att Folkhälsomyndigheten säger att det är den enskilde resenärens ansvar att se till att man har munskydd vid resor med obokad plats i kollektivtrafiken. Däremot är organisationen kritisk till att de företag som bedriver kollektivtrafik förväntas tillhandahålla munskydd för till resenärer som inte har ett eget. Samtidigt efterlyser bussföretagen en vägledning för hur använda munskydd ska användas och hanteras.

Som vi tidigare rapporterat (klicka här) utfärdade Folkhälsomyndigheten på onsdagen råd och rekommendationer om användning av munskydd i kollektivtrafiken.

– Vi vill självklart bidra till att minska smittspridningen i samhället och skapa så trygga resor som möjligt med kollektivtrafiken. När nu Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel och under särskilda klockslag kommer vi bidra genom att uppmana våra resenärer att följa detta. Vi värdesätter att man ger resenärerna tydlig vägledning när munskydd ska användas. Detta gör det enkelt för den enskilde att veta när munskydd ska användas.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Det kan inte läggas på de enskilda företagen att se till att munskydd finns att tillgå. Foto: Sveriges Bussföretag.

– Men vi menar att det är inte kan läggas på de enskilda företagen att se till att munskydd finns att tillgå. Vår uppfattning är att det är viktigt att alla resenärer förstår att det är deras eget ansvar att se till att man införskaffar och bär munskydd i den allmänna kollektivtrafiken, kommenterar Anna Grönlund, branschchef hos Sveriges Bussföretag.

I rekommendationerna skiljer Folkhälsomyndigheten på resor i den allmänna kollektivtrafiken och resor med bokade platser, till exempel med express- eller turistbuss.

– Denna typ av bussresor omfattas i dagsläget inte av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer avseende munskydd i kollektivtrafiken. Här ska resenärerna följa allmänna råd och de anvisningar som lämnas av de olika trafikföretagen, kommenterar Anna Grönlund.

Sveriges Bussföretag efterlyser samtidigt en vägledning för hur använda munskydd ska användas och hanteras. Det underlättar för trafikföretag som i sin tur kan tillfrågas om råd av resenärer. Att ensidigt lägga detta ansvar på trafikföretagen känns inte rimligt, anser bussföretagen. En tydlig instruktion säkerställer att använda munskydd tillvaratas på ett korrekt sätt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)