Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framdörrar på bussar öppnas i Uppland

I mitten av månaden börjar framdörrarna att öppnas igen på bussarna i UL-trafiken i Uppland. Foto: Ulo Maasing.

I mitten av december öppnas framdörrarna på en del av bussarna i UL-trafiken i Uppland. Det gäller bussar som fått godkänt barriärskydd av arbetsmiljöverket. På dessa bussar kommer då påstigning att ske genom framdörrarna. Inledningsvis är det två av de bussmodeller som Nobina kör i Uppland som har blivit godkända. Det motsvarar ungefär hälften av de bussar som kör regiontrafik åt UL.

För bussar i övrig trafik arbetar operatörerna med att få motsvarande skydd godkänt för respektive bussmodell. Det långsiktiga målet är att helt återgå till påstigning fram och avstigning bak, för att underlätta flödet i bussarna samt göra det möjligt för resenärerna att kommunicera med förarna och använda biljettmaskinen.

– Den viktigaste åtgärden för att kunna öppna framdörrarna har varit att få fram ett smitt- och trafiksäkert barriärskydd för både förare och resenär. Det är ett viktigt steg mot en mer hållbar kollektivtrafik, där det är lätt att göra rätt och där man åter kan interagera och få service av våra förare, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

Genom att resenärer nu återigen kommer att gå på genom framdörrarna och av genom bakdörrarna kommer det att vara lättare att hålla avstånd vid av- och påstigning eftersom man slipper trängas i bakdörrarna. Dessutom kommer föraren att enklare kunna se när bussen har tillräckligt med passagerare.

Resenärerna har inte kunnat blippa sitt UL-kort eller köpa enkelbiljetter så länge framdörrarna varit stängda eftersom biljettmaskinen sitter vid framdörren men det kommer fungera på de bussar där påstigning sker genom framdörren.

Eftersom barriärskyddet inte omedelbart kommer att finnas på samtliga ULs bussar kommer det finnas en del bussar som har påstigning fram och andra bussar som har påstigning genom bakdörren samtidigt i trafik. Det kommer synas tydligt på bussarnas dörrar var man ska gå på för att underlätta för resenärerna.

– Kollektivtrafiken behövs i ett fungerande samhälle, det har blivit än mer tydligt de senaste 9 månaderna. För att vi inte ska behöva dra ner på trafiken i framtiden behövs det möjlighet att visera biljetter så det är positivt att framdörrarna åter kan öppnas, säger Nikodemus Kyhlen, marknadschef på UL.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)